CIRKUS U DUBROVNIKU

VIDEO: TUČNJAVA I UHIĆENJA NASTRADUNU Dubrovački vijećnici ipak izglasali golf na Srđu

Aktivisti su tijelima priječili ulaz u vijećnicu, a potom je počela žestoka rasprava prije konačne odluke
 Dubrovacki.hr

NOVO 23:30 - Vijećnici dubrovačkog gradskog vijeća većinom glasova usvojili su večeras prijedlog odluke o donošenju urbanističkog plana uređenja (UPU) Sportsko-rekreacijskoga centra s golfskim igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i Bosanka jug - tzv projekta Srđ.

Za projekt izgradnje golf terena na Srđu glasovalo je 16 vijećnika, sedam ih je bilo protiv- vijećnici Nezavisne liste Srđ je grad, Hrvatski laburisti te HSLS, a SDP-ova vijećnica Tatjana Šimac Bonačić je bila suzdržana. Na sjednici je bilo 24 od ukupno 25 vijećnika.

Izglasavanju prijedloga UPU-a prethodila je burna rasprava.

Laburist Mario Kristić je rekao da će se do kraja života sramiti oni koji će danas izglasati taj urbanistički plan.

Gradonačelnik Andro Vlahušić je podsjetio da je riječ o planu strarom 15 godina, da su se u tom razdoblju promijenila tri investitora, tri gradske, županijske i državne vlasti no da je plan ostao isti.

UPU je u cijelosti napravljen u skladu sa zakonom. istaknuo je Vlahušić. Podsjetio je da stanovnici Bosanke imaju 260 hektara zemljišta, država 60, a Grad ni 20 hektara.

Gradsko vijeće nije prihvatilo 11 amandmana na prijedlog odluke o donošenju UPU-a Nezavisne liste Srđ je grad.

Održavanje sjednice Gradskog vijeća ispred vijećnice pratilo je stotinjak aktivista koji su za vrijeme a i prije održavanja sjednice bučno prosvjedovali. Sjednica je bila najavljena za 17 sati, a zbog prosvjeda je počela oko 18,30 sati jer su prosvjednici zapriječili ulaz. Prosvjed je završio mirno i policija nije morala intervenirati.

Prosvjednici su nosili natpise "Srđ je naš" i "Apartmanizacija" te transparente sa slikama gradskih vijećnika na kojima piše "Prodano".

22:19 - Sa 16 vijećnika za, sedam protiv i suzdržanom esdepeovkom Tatjanom Šimac Bonačić usvojen je UPU platoa Srđ, posljednje prepreke za početak investicije u kompleks sa golfom vrijedne milijardu eura. Sa osam suzdržanih vijećnika usvojen je i amandman gradonačelnika Andre Vlahušića.

22:05 - Za 12 amandmana koje je predložila NL Srđ je Grad glasovalo je jedino troje nezavisnih vijećnika,troje Laburista i HSLS-ovac Ivo Gjaja. Gradonačelnik Vlahušić pak predložio je zaključak po kojem se Grad Dubrovnik neće podmirivati troškove izgradnje i zahvate u komunalnoj infrastrukturi koji prelaze iznos koju će investitor platiti kroz komunalnu naknadu. Laburisti i NL Srđ je Grad zatražili su pauzu kako bi se savjetovali oko gradonačelnikova amandmana. Nastavak sjednice određen je u 22:15 sati, javlja Dubrovački vjesnik.

21:45 - Sramite se do kraja života oni koji ćete glasovati za ovaj UPU! Ulica će vam suditi! Neka svaki vijećnik izađe za govornicu, predstavi se i glasa. Da se zna tko su domaći izdajnici! - uzviknuo je laburist Mario Kristić. Vlahušić ga je upozorio da u Dubrovniku nema domaćih izdajnika kao što ih nije bilo ni 1991, godine. - Vi ste pročelnik za turizam i gospodarstvo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji! Vi bi trebali brinuti o turizmu i investicijama? Pa je li i vašeg šefa, župana Nikolu Dobroslavića proglašavate domaćim izdajnikom obzriom da je potvrdio ovaj UPU u ime županije? - zapitao je Vlahušić Kristića. - Župan nije izdajnik, On je samo potpisao. Odgovornost je na vijećnicima - pokušao se izvući Kristić.

21:40 - Sjednica dubrovačkog gradskog vijeća još uvijek traje. Na pitanje Božidara Memeda mogu li se buduće vile na Srđu etažiarti i je li u pitanju nekretninski projekt, gradonačelnik je odgovorio kako je to nemoguće bez odluke Gradskog vijeća kao što se ne može ni mijenjati UPU. - U interesu Grada i građana zapravo bi bilo da te vile svake godine promijene vlasnike jer porez na kuporodaju nekretnine pet posto. Broj vila puta milijuni eura i pet posto svake godine od prodaje - karikirao je Vlahušić priče o nekretninskom projektu, javlja Dubrovački vjesnik.

21:11 - Jesi li glasnogovornica Srđ je naš? Jesi li prešla u njihov tabor? Otvoreno pitam! - zapitao je gradonačelnik Andro Vlahušić, esdepeovu vijećnicu Tatjanu šimac Bonačić koja je izrazila jako puno rezervi prema UPU Srđa i zakonitosti prostornih planova. - Bili smo zajedno u županijskom poglavarstvu kada su se donosili prostorni planovi. Imali smo vlast. Zašto onda nisi postavljala ta pitanja? Bila si protekle četiri godine moja zamijenica i sada se pitaš zašto ugivir o izradi UPU-a između Grada i investitora iz 2006. nije objavljen u javnosti. Nikada nisi o tome govorila - uzvratio je Vlahušić svojoj donedavnoj zamjenici upitavši je je li dobila naknadnu pamet. Vlahušić je podsjetio da su upravo danas njezina tri ministra kazala da Hrvatsku jedino mogu izvući investicije.

20:36 - U ime NL Srđ je Grad vijećnik Ivan Viđen među ostalim je kazao kako je ovo prvi put da se oavj UPU našao u Gradskom vijeću. - Razgovaralo se o UPU na javnim raspravama, bio je prezentiran kroz novine no ovo je prvi put da se ovaj dokument našao pred vijećnicima! I što ćemo sad? Na prvu ga usvojiti i gotovo!? - pozvao je Viđen da se odgodi donošenje UPU-a, javlja Dubrovački vjesnik.

20:24 - U ime HNS-a Antun Pravedan prozvao je udruge i novinare da su kod građana stvorili mišljenje da su oni koji su za golf lopovi. - Vidim ovdje i one novinare koji su protiv i one koji su za golf. Ni jedni ni drugi nisu pisali kada je tisuću radnika dobilo otkaz Dubrovkinji! Nisu pisali o lopovluku koji je vladao! To ih valjda nije zanimalo. Više su ih zanimali događaji u Srbiji i Crnoj Gori - opalio je Pravedan po novinarima.

20:20 - Odgovarajući na Bupićeve primjedbe, Vlahušić je kazao kako je skandolzno da se gradsku upravu proziva da je prevarila građane. - Tako nešto niste govorili na satanku koji smo imali i na kojem su bili vijećnici Srđ je grad. Izbori su završili, ne morate se nikome dodvoravati - poručio mu je Vlahušić. Što se tiče predloženih amandmana, gradonačelnik je kazao kako je većina prihvatljiva jer su to već odavno stavovi i odluke Grada Dubrovnik.

20:00 - Ivan Viđen ispred Srđ je grad predložio je 11 amandmana na UPU Srđ koji se najviše tiču komunalne infrastrukture i zaštite prirode nakon čega je otvorena rasprava. Laburist Matko Bupić, ustvrdio je da je riječ o nekretninskom projektu te zaključio kako nitko od vijećnika nije do kraja upoznat s njime. - Jeste li Vi kolega Jadrušiću? - zapitao je vijećnika HSU-a. Bupić je naglasio kako se tim projektomželi prevariti njega i građane te kako je on 'omča oko vrata' za Grad. - Pozivam sve koji nemaju nikakve dirketne veze sa projektom i one koji nisu dužni investitorima da promisle. kako ne bi bili prokleti od pokoljena. Vi gospodine Jadrušiću. Odavno se znamo - ponovo je Bupić prozvao Jadrušića te predloži da se glasovanje o UPU odgodi dok se još jednom ne pregleda projekt golfa na Srđu.

20:00 Članovi inicijative Srđ je naš i Zelene akcije u svom pozivu najavili su miran prosvjed, ali događanja oko Gradske vijećnice bila su sasvim suprotna. Početak prosvjeda bio je demokratski, prosvjednici su razvili transparente i uzvikivali razne povike. No, nakon sto je stigao Niko Bulić sve se promjenilo. Prosvjednici su postali nervozni i počeli vrijeđati, piše Dubrovački vjesnik.

Nakon toga su odlučili tijelima blokirati sve ulaze u Gradsku vijećnicu, pa su vijećnici Dubrovačkog dogovora i neki pročelnici bili primorani sjesti u Gradsku kavanu dok policija ne očisti ulaz. Kada su prosvjednici shvatili da su izgubili i da su svi vijećnici ušli u vijećnicu okrenuli su se drugim metodama.

Prvo je jedan prosvjednik kada je ugledao Kusalića u reportažnim kolima krenuo prema vozilu, odvalio tendu i htio dohvatiti Kusalića. Zbog toga je reagirao Toni Banović, iz DU Tv-a i krenuo prema prosvjedniku pa su obojica privedena na obavješni razgovor. Kusalić je iza toga izašao iz vozila što je dodatno razbjesnilo prosvjednike te su krenuli agresivno prema njemu, došlo je do malog fizičkog kontakta, a jedan od demonstranata vodom je zalio policiju i zbog toga je priveden.

Sjednica gradskog vijeća započela je oko 18:30, kada se većina vijećnika uspjela probiti kroz kordon prosvjednika.

17:15 Aktivisti inicijative 'Srđ je naš' i Zelene akcije blokirali su ulaz u dubrovačku gradsku vijećnicu dok su vijećnici pokušali ući na sjednicu na kojoj se odlučuje o urbanističkom uređenju športsko-rekreacijskog centra s golf igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i Bosanka jug.

Stotinjak demonstranata je razvilo transparente 'Srđ je naš', 'Apartmanizacija' i 'Što golf ima s tim?'. Svako malo prosvjednici uzvikuju 'Gdje ste izdajnici'. Prosvjed osiguravaju redari i policija, a većina prosvjednika ima zviždaljke. Turistima je nejasno što se događa pa se raspituju. Dolazak Nika Bulića popraćen je gromoglasnim zvižducima i povicima. Prosvjednici uzvikuju 'izdajice'. Prosvjednici su u zrak podigli slike vijećnika koji su dio Dubrovačkog dogovora, te je na slikama pisalo 'prodan/a'.

Iako su prosvjednici blokirali glavni ulaz, dio vijećnika Dubrovačkog dogovora u vijećnicu je pokušao ući na stražnji ulaz, kojeg su prosvjednici također blokirali, kako javlja Dubrovački vjesnik. Fotografije prosvjeda donosi i Dubrovački dnevnik.

Video snimila: Lucija Komaić, glavna urednica Dubrovačkog Dnevnika

-------------

Građanska inicijativa 'Srđ je naš' okuplila se danas u 16 sati ispred dubrovačke gradske vijećnice s namjerom da pozovu vijećnike da glasuju protiv "izdajničkog dokumenta nazvanog UPU Srđ te tako spase svoj obraz i budućnost Grada". Aktivisti inicijative 'Srđ je naš' su u formi amandmana predložili Gradskoj upravi 12 točki Urbanističkog plana uređenja športsko-rekreacijskog centra s golf igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i Bosanka jug. "Gradonačelnik Vlahušić ih je kao mamac spremno progutao, ne mogavši pritom prihvatiti ono najteže, a to je smanjenje obuhvata i to da troškovi infrastrukture budu jedino obveza investitora", stoji u priopćenju inicijative 'Srđ je naš'.

Po njihovom tumačenju, ono na što gradonačelnik Vlahušič ne može i ne želi pristati je ono što Vlahušić naziva smanjenjem zelene površine, a što u inicijativi tumače kao prepolovljenje izgradnje koje bi svelo obuhvat u zakonske okvire. "Takva gradonačelnikova odluka za Aarona Frenkela zasigurno ne bi bila prihvatljiva", komentiraju aktivisti misleći na investitora koji stoji iza ovog velikog projekta u kojem se zrcali podjela između onih koji zastupaju razvoj investicija i onih koji brinu o konzerviranju zatečenih vrijednosti.

Kako su priopćili iz građanske inicijative 'Srđ je naš', preostalih 11 amandmana koje gradonačelnik navodno prihvaća odnose se na troškove infrastrukture. "U amandmanima smo tražili da troškove infrastrukture snosi investitor, a ne građani, bilo kroz gradski ili državni proračun. Ponavljamo, te je amandmane gradonačelnik samo navodno prihvatio, tumačeći ih i manipulirajući njima na sebi svojstven način. Zasigurno je i ostalim vijećnicima, nakon iščitavanja dostavljenih materijala, jasno da je ovakav predloženi plan prepun nedostataka, nedorečenosti i temelji se na nezakonitim podlogama i kao takav ne smije biti izglasan", istaknuli su aktivisti inicijative 'Srđ je naš' nakon održane rasprave o projektu golfa na Srđu, uoči današnje redovite sjednice Gradskog vijeća Dubrovnika.

Podjele koje potresaju Dubrovnik kad je riječ o projektu razvoja golfa na brdu iznad Grada izrazio je za Dubrovački vjesnik Konstantin Žitinski, vlasnik većeg kompleksa zemlje na Srđu: "Cijela ova priča oko Srđa i Bosanke je zbunjujuća, s jedne strane vladaju objektivni interesi nekoliko vlasnika na Bosanci, koji još uvijek imaju velike površine za prodati, radi se o milijunima eura vrijednosti, a s druge strane, tu su moji susjedi, moji prijatelji i ja, ne želim na nikakav način omesti zaradu i prodaju, ali mislim da se to sve može izvesti i u interesu investitora i u interesu javnosti Dubrovnika. Jedan malo uređeni i malo bolji način. Tu se uključuje ne samo javni interes građana, već i interes investitora".

Kako piše Dubrovački vjesnik, Žitinski je svoje parcele nudio na prodaju u vrijeme kad je kupovana zemlja za golf, ali njegova zemlja nije otkupljena. Novinarima je ispričao kako je dobivao prijetnje vezane uz golf, no ti navodi nisu potvrđeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 10:53