MILIJUNI I MILIJARDE

Vlada izdala nove obveznice, a Šuker se hvali: To ne znači povećanje duga

 Sandra Šimunović/CROPIX

ZAGREB - Vlada je jučer odnijela odluku o novom izdanju obveznica za domaće tržište kapitala. Novo je zaduženje, kojim će se otplatiti dugovi koji dospijevaju u ovoj godini, pa se ukupan vanjski dug neće povećavati, planirano u dva dijela.

Prvi dio je izdanje obveznica u vrijednosti 3,5 milijardi kuna, s rokom dospijeća od 10 godina, i kamatnom stopom od 6,75 posto godišnje, a drugi dio odnosi se na izdanje obveznica u iznosu od 350 milijuna eura (oko 2,5 milijarde kuna), s kamatnom stopom od 6,50 posto godišnje i rokom dospijeća 10 godina.

„Izdanje ovih obveznica ne znači povećanje duga, jer ćemo njima refinancirati obveze koje nam dospijevaju i to pod povoljnijim uvjetima“, pohvalio se potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker .

Banski su dvori danas usvojili i uredbu o provedbi jamstvenih mjera za gospodarski oporavak i razvitak, kojom se osniva Jamstveni fond. Dodjela novca po tom modelu također će se odvijati putem aukcija, a država će putem Jamstvenog fonda jamčiti za najviše 60 milijuna kuna po projektu.

Izmjenama Zakona o predmetima opće uporabe, koji je Vlada jučer uputila u Sabor, Hrvatska se i u segmentu igračaka i deterdženata usklađuje s praksom u EU. Naime, kako tvrdi potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović, propisi EU-a ne poznaju pojam zdravstvene ispravnosti igračaka i deterdženata, pa će se to ubuduće uređivati pravilnikom koji donosi Ministar zdravstva.

Usklađivanje s EU-om nastavlja se i u ribarstvu, pa je Vlada danas u Sabor poslala novi Zakon o morskom ribarstvu. Njime se, među ostalim, uvodi registar ribarske flote, te se uspostavlja bolja suradnja između Pomorske policije, Obalne straže i Ribarske inspekcije.

Vlada je danas prihvatila i zaključak o uspostavi Prometne zajednice, u koju će, po uzoru na Energetsku zajednicu, ući BiH, Crna Gora, Srbija, Makredonija, Kosovo i Albanija. Banski dvori se nadaju da će tajništvo novog regionalnog tijela biti u Hrvatskoj.

Vlada nagradila Jakova Faka i Ivicu Kostelića

Vlada je danas nagradila hrvatske sportaše koji su osvojili medalje na nedavno održanim XXI. zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru. Tako će, sukladno odluci Banskih dvora, hrvatski biatlonac Jakov Fak dobiti 46.000 kuna, a isti iznos ide i njegovu treneru Dejanu Brajdiću i izborniku Žarku Galjaniću.

Najveći iznos, međutim, dobit će Ivica Kostelić, ukupno 130.000, odnosno po 65.000 kuna za svaku od medalja koju je osvojio. Njegov trener i otac Ante Kostelić dobit će 65.000 kuna, dok će izbornik Vedran Pavlek i fizioterapeut Zoran Prša dobiti po 20.000 kuna, a fizioterapeuti Mario Novak-Stanko i Danko Butalo po 12.500 kuna. (A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 22:37