IZBJEGNITE KAZNE

Vozači, oprez! U nedjelju stupaju na snagu zimski uvjeti na cestama, evo što to znači

A za vikend traju i pojačane prometne kontrole zbog proslave Martinja. Kazne su od 500 do 20.000 kuna
 Bozidar Vukicevic/ Cropix

Od 15. studenogna snagu stupaju zimski uvjeti na cestama, što znači da je zimska oprema obavezna, javlja Nova TV.

Vozilo sa zimskim gumama u vožnji po snijegu pri brzini od 50 kilometara na sat zaustavit će se nakon nešto više od 26 metara, a vozilo s ljetnim gumama, u istim uvjetima, i do 50-ak metara dalje.

Boris Skeledžić, načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU primorsko-goranske, otkriva kolike su kazne ako ne poštujete pravila.

- Na svim kotačima morate imati zimske gume s oznakom m+s ili lance pripravne za montažu na pogonske kotače, uz uvjet da dubina protektora mora biti najmanje 4 milimetra. Za vozače osobnog automobile propisana je kazna od 1000 kuna ako sudjeluju u prometu na dionicama gdje su zimski uvjeti nastali ili na tzv. zimskoj dionici, a ne posjeduju zimsku opremu ili nisu očistili vozilo od snijega odnosno leda - napominje.

A za vikend traju i pojačane prometne kontrole zbog proslave Martinja. Nulta tolerancija bit će na alkohol i bilo koju drugu vrstu opijata.

- Kada su ovakvi dani, uvijek pojačano postupamo. Svo raspoloživo ljudstvo je na terenu i obavlja svoj posao. Vozači, posebno mladi u svakom slučaju trebaju paziti da ako piju, nikako ne smiju sjesti za volan. Ne treba se zavaravati. Mladi vozači ne smiju ništa alkohola imati u krvi. Uzmite taksi ili neka vozi netko iz društva tko nije popio! Kazne su od 500 do 20.000 kuna, ali bitno je da ljudi shvate da vožnja i alkohol ne idu skupa - upozorio je Miron Huljak iz Ravnateljstva policije.

Podaci pokazuju da je novi, stroži zakon dao određene rezultate, pa je tako broj prometnih nesreća pao u prvih devet mjeseci ove godine za 17 posto, prenosi Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:46