FARMER IZ MARUŠEVCA

‘Vozio sam gnoj u polje i popio kaznu od 8.000 kuna. Sada imam jedno pitanje...‘

Netko od susjeda ga je prijavio zbog kršenja samoizolacije koja mu je određena po povratku iz Italije, na početku epidemije
Ilustracija
 Bozidar Vukicevic/Cropix

Na početku epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, Dragutin Hanžek iz Maruševca nadomak varaždinskog Ivanca je kažnjen novčanom kaznom zbog kršenja mjere samoizolacije koja mu je bila određena po povratku iz Italije. On se na taj prekršajni nalog žalio, no misli da će njegova žalba biti odbijena, a istovremeno se pita tko će biti kažnjen za situaciju koja se ovih dana dogodila na teniskom turniru u Zadru.

- Sudeći po tijeku saslušanja, moja će žalba biti odbijena i još ću morati platiti sudske troškove. Dakle, ispada da sam ugrozio zdravlje time što sam odvozio gnoj u polje, koje je 1.500 metara od mog doma u Gredi, i to sam. Baš me zanima hoće li se takvo što dogoditi u Zadru, ispričao je Hanžek za Varaždinske vijesti.

To se dogodilo trećeg dana samoizolacije, kad je Hanžek sa suprugom utovarivao gnoj. Odvezao ga je traktorom i rasipao u polju, a zatim se vratio kući. Netko od susjeda ga je prijavio zbog kršenja samoizolacije.

- Ubrzo su došli inspektori i policija. Priznao sam da sam bio u polju gdje nije bilo nikoga. To, međutim, sudac drži prekršajem, kaže Hanžek.

Kaznu od 8.000 kuna je platio u roku od tri dana pa je ona umanjena i iznosila je 5400 kuna.

Inače, Hanžek je u 3. izbornoj jedinici 5. na listi Živog zida. U njegovoj žalbi ga je podržao i Ivan Vilibor Sinčić, koji kaže da je politika restrikcija koju je na početku epidemije uveo Nacionalni stožer doživjela poraz kada je rečeno da ljudi u samoizolaciji mogu na glasovanje, dok je istovremeno Hanžek kažnjen jer je sam išao u polje. Sinčić ističe da je poraz Stožera i teniski turnir u Zadru.

-To što su uveli višestruke standarde za sebe i druge ljude, što su počeli mijenjati pravila pokazuje da je politika važnija od struke i da je stručni stožer postao politički. Nisu se uvijek poštivala pravila, način širenja virusa pa su se prvo dopuštale mise i slično, zbog čega je ta politika doživjela krah. Ako bude sada drugi val, treba dobro razmisliti koje mjere uvoditi i koje represije, rekao je Sinčić, pišu Varaždinske vijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:02