ISTRAGA U OSIJEKU

'ZA DVOJKU SE DAVALO 1000 EURA' Zbog kupovanja ispita uhićeno 39 profesora i studenata

Istražitelji policije i USKOK-a jutros su upali na Ekonomski fakultet u Osijeku
 Ranko Šuvar, Emica Elvedji / CROPIX

OSIJEK - Čak 39 osoba, među kojima je petero, što sadašnjih, što bivših, profesora Ekonomskog fakulteta u Osijeku, privedeno je u akciji USKOK-a zbog sumnji u primanje, odnosno davanje mita za polaganje ispita na ovom fakultetu .

Kako neslužbeno doznajemo, privedeno je troje sadašnjih profesora, jedan umirovljeni te jedan koji sada radi na drugom osječkom fakultetu, a prema riječima ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana među uhićenima su i jedan asistent, 21 student te 12 posrednika.

- Nakon dugotrajnog i složenog kriminalističkog istraživanja i provođenja izvida povodom koruptivnih aktivnosti USKOK je dao nalog da se uhiti 39 osoba za koje će biti donesen nalog o provođenju istrage.

Ovo je nastavak operativne akcije Indeks koja očito nije polučila ono što je trebala polučiti, a to je spriječiti koruptivne aktivnosti u sveučilišnoj zajednici i mi nastavljamo dalje.

Neki očigledno ništa nisu naučili, međutim mi to ne možemo tolerirati. Studenti koji uče zasluženo dobiju svoje diplome, no činjenica je da neki polažu ispite na druge načine. To je nedopustivo i ovo je jedna velika sramota - rekao je Cvitan, pojasnivši da se privedene sumnjiči za primanja i davanje mita, protuzakonito posredovanje te zlouporaba položaja i ovlasti.

Za neke od njih USKOK će nakon ispitivanja predložiti određivanje istražnog zatvora.

Vijest o uhićenjima na njegovom fakultetu dekana Željka Turkalja zatekla je na službenom putu u Zagrebu, zbog čega se odmah vratio u Osijek, no nije želio ništa komentirati.

- Istražni organi rade svoj posao i zamolili su nas da ništa ne komentiramo tako da vam ne mogu reći ni o čemu je riječ ni o kome se radi - kratko je rekao Turkalj, koji je već nekoliko godina na čelu EFOS-a, pri čemu se često susretao s javnim prozivanjima i pogovorom o pojedinim profesorima ovog fakulteta za koje se pričalo da prodaju ispite za novac, ali za to nikada nije bilo konkretnih dokaza.

- Do uvođenja eura tarifa je bila 1.000 maraka za dvojku, a kada je euro postao "službena hrvatska valuta" iznos je ostao isti. Naši profesori su već tada ušli u Europsku Uniju, ironično nam je rekao jedan bivši student EFOS-a, koji je u petak došao na red u USKOK-ovoj borbi protiv korupcije na hrvatskim sveučilištima.

Nakon više od 20 godina javnog pogovora o kupovini, odnosno prodaji ispita, pravosuđe je odlučilo konkretno djelovati i na ovom fakultetu.

Kako neslužbeno doznajemo policija je uhićene pratila unazad čak tri godine, a u posljednjih godinu i nešto dana izvidi su intenzivirani, uvedene su mjere prisluškivanja da bi u petak 5. travnja, od 5 sati ujutro počela uhićenja po kućama, stanovima te na samom fakultetu, odnosno njegovom parkiralištu, gdje su navodno uhićene dvije osobe.

Policija je na fakultet došla oko 9 sati kako bi iz ureda uhićenih profesora i asistenata izuzeli dokumentaciju.

Kupovina pojedinih ispita na ekonomiji u Osijeku javna je tajna već više od 20 godina, anonimne prijave već godinama su stizale, no konkretnih dokaza nije bilo, niti se pravosuđe u 90-tim godinama time uopće bavilo.

Ipak, pomalo je nevjerojatna činjenica da se netko nakon „Indeksa“ u Zagrebu nastavio baviti ovakvim, kako je to rekao jedan sveučilišni profesor, „kokošarenjem.“

Ova uhićenja zanimljiva su i zbog jednog drugog detalja. Naime, ovih je dana raspisan natječaj za novog rektora osječkog Sveučilišta, a prema svim procjenama najveći kandidat za tu funkciju je upravo Turkalj, koji uživa izniman ugled među članovima Rektorskog zbora i važi za prvog favorita. Kako nije želio komentirati uhićenja tako nije želio govoriti niti o rektorskim izborima u kontekstu uhićenja, no teško je zanemariti činjenicu da su ona došla upravo u ovo vrijeme, pa se logičnim nameće pitanje hoće li to štetiti Turkaljevoj kandidaturi za rektora.

Novac bi se ostavljao u indeksu

Prema spoznajama i javnom pogovoru od ranije, profesori vjerojatno nikada nisu izravno primili novac. To je uvijek išlo preko posrednika, koji bi se sastao sa studentom na preporuku pouzdane osobe. Student bi mu izložio situaciju, rekao o kojem se predmetu radi, a ovaj bi mu kazao cijenu i dogovorio novi sastanak kroz nekoliko dana. Novac bi se ostavljao u indeksu, kojeg bi posrednik nosio profesoru, a onda studentu vratio indeks s upisanom ocjenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:39