15 GODINA NA SUDU

ZAGOREC PONOVNO OSLOBOĐEN OPTUŽBE ZA ILEGALNO UREĐENJE ŠPOREROVE VIKENDICE Nije dokazano da se stekla protupravna korist na štetu Ministarstva obrane

Vladimir Zagorec
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Bivši general i pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec u utorak je ponovno nepravomoćno oslobođen optužbe za nezakonitu obnovu vikendice bivšeg potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine Antuna Šporera, u postupku što se po sudovima 'vuče' čak 15 godina.

Postupak protiv Šporera, koji je po medijskim tvrdnjama uređenjem vikendice nagrađen jer je 1997. kao vijećnik tada oporbenoga HSS-a "digao ruku" za HDZ i osigurao mu većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, izdvojen je 23. siječnja. Sudski vještak je još krajem studenoga prošle godine zaključio da on zbog teške bolesti nije sposoban pratiti suđenje, a ukoliko mu se zdravstveno stanje poboljša trebalo bi mu se suditi u zasebnom postupku.

Optuženičku klupu sa Zagorcem i Šporerom dijelili su i bivši MORH-ov načelnik za graditeljstvo Matko Kakarigi i njegov nekadašnji pomoćnik Juraj Vojković koji su također oslobođeni. Jedino je Kakarigi nazočio izricanju nove presude.

Na prvom suđenju Šporer je nepravomoćno osuđen na 18 mjeseci zatvora, a Kakarigi i Vojković na 10 mjeseci uvjetno uz rok kušnje od tri godine. Novo suđenje zatražio je Vrhovni sud, ukinuvši presudu iz 2011. koja je donesena nakon desetogodišnje rasprave pred zagrebačkim Županijskim sudom gdje je predmet prošao čak četiri sudska vijeća.

Obrazlažući drugu nepravomoćnu presudu sudac Tomislav Juriša kazao je da je vijeće moralo zaključiti kako u ovom slučaju nije dokazana bilo kakva protupravna korist na štetu Ministarstva obrane, jer se Šporerova vikendica nalazi na području oslobođenom u akciji Maslenica, a Hrvatska vojska je objekt koristila više od godinu dana.

Zagorec, nekadašnji direktor RH Alana i pomoćnik ministra obrane, u Zagrebu je 2009. osuđen na sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zlouporabe položaja i ovlasti jer je 2000. odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane iz sefa MORH-a odnio torbu s draguljima vrijednim pet milijuna dolara. Zagorec je nakon pet godina u zatvoru na ljeto 2013. pušten na uvjetnu slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne. U zatvoru je bio od listopada 2008., kad ga je Austrija izručila Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 02:11