LOŠA ODLUKA

Zagrepčanka tuži plastičnog kirurga: Htjela sam lijepe grudi, a dobila palačinke!

U Hrvatskoj nisu problem loši umeci. Pacijentice ne dobiju dokumentaciju nakon zahvata i, kad ih kirurzi zeznu, nemaju dokaz za tužbu. Očajne, idu drugima na popravak i dobiju još gore. Ovo je priča jedne od njih

- Imala sam OK grudi, minus trojkicu. Ali, vremenom su se opustile, a ja sam htjela dobro izgledati. Morala sam ih ‘popravljati’ grudnjakom, sve teže je bilo naći badić, i promislim: zašto ne bih stavila implantate. Ne moraju biti veće, samo da čvrsto stoje. Konačno skupim 3000 eura i odlučim se na zahvat - priča Ivana (ime je promijenjeno; podaci poznati redakciji). U jesen 2005. otišla je, kaže, plastičnom kirurgu Siniši Glumičiću koji joj je ugradio implantate od 295 mililitra, amaterski opisujući, veličina između ‘trojke i četvorke’.

- Dobila sam krasne, čvrste, neznatno veće grudi. Bila sam zadovoljna. Desna je bila malo veća, no to se u grudnjaku nije vidjelo - opisuje.

Privatna fotografija

Uskoro je upoznala dečka, sadašnjeg muža, koji nije ni znao da ima silikone. Na putovanju ju je fotografirao mobitelom u toplesu. Bile su to, kaže Ivana, smiješne privatne fotkice koje će se kasnije ispostaviti jako važnima.

Uskoro je upoznala simpatičnu ženu koja je radila u ordinaciji dr. Kinčla. I ona je imala umjetne grudi, krenuli su mali ženski razgovori.

- Vidjela je da mi je jedna malo veća od druge, rekla je da su lijepe, ali ako mi to smeta, da odem na pregled kod dr. Kinčla. Ni sama ne znam zašto, odem kod njega. ‘Pa vi ste unakaženi, to je strašno! To treba popraviti, tko vam je to radio?’, uznemirio se Kinčl. ‘Glumičić’, kažem. Potom mi je snimao dojke iz svih kuteva. Morala sam stisnuti mišić jedne. Naravno da su grudi sa stisnutim mišićem ružno asimetrično izgledale.

“Ovo hitno moramo operirati, zaslužujete biti lijepi. Nije vam slučajno jedna veća od druge, možda su polovni implantati, možda je operirao praktikant. Morate tužiti Glumičića”, savjetovao je Kinčl.

Obična kontrakcija

- Što da kažem, danas znam da je u pitanju bila kontrakcija koja se mogla riješiti masažom i mišić bi se vremenom opustio. Ali, on je liječnik, a ja plavuša. Utuvio mi je strah u glavu i pristanem na novu operaciju. Od Glumičića sam tražila dokumentaciju. Rekao je da je nema, ali neka dođem da vidi u čemu je problem. Ubrzo sam shvatila da nitko od njih “nema” dokumentaciju. Uglavnom, skupim 24.450 kuna i odem na operaciju kod dr. Kinča. I dobijem katastrofu! Dvije visibabe! Implantati kao da su zaljepljeni na kost, poput deblje palačinke s bradavicama prema dolje.

Bila sam u šoku, rekla sam: ‘Doktore, što ste mi učinili. U usporedbi s ovim, prijašnje sise bile su kao za pornić, prelijepe, što je ovo?!’- priča Ivana. Naredna dva i pol mjeseca svaki je tjedan išla na pregled i plakala Kinčlu: ‘Molim vas, popravite ovo, ovo je koma’. Devet je tjedana tvrdio da sam si umislila, da sam prekrasna, obrve, noge, sise, da je sve to na meni prelijepo, ali da ja to ne vidim.

Svađe sa suprugom

Doma sam se vraćala plačući. Deseti je tjedan kazao: ‘nešto ne valja, problem je desni implantat koji neće pasti, moram to otvoriti i napraviti džepić da se spusti’. Pristala sam na popravak i ponovila : ‘hoću lijepe kuglice s kakvima sam i došla’.

U međuvremenu se, očajna, obratila odvjetniku.

- Htjela sam tužiti Kinčla. Nepotrebno sam ulazila u trošak i postala nakaza. Međutim, odvjetnik mi je nevoljko poručio da od tih liječnika ne može dobiti dokumentaciju tako da ništa od slučaja. Mom očaju nije bilo kraja - kaže žena. Pola godine nakon druge operacije pristala je na treću, opet kod Kinčla.

- Sad više nije bilo pitanje želim li. Morala sam. Tražila sam da popravi stvar. Ali, novi rezultat opet ništa. Jednako vise, jednaki horor. U međuvremenu sam rodila, dojila, i dalje me uvjeravao da su dojke u redu. I počeo me izbjegavati. Kada bih ga ulovila, rekao bi mi da nema dokumentaciju jer im je pao sustav u računalu - opisuje žena. I drugi odvjetnik, Josip Mađarić, rekao joj je da, želi li pokrenuti tužbu, mora nabaviti dokumentaciju.

- Ponovno sam nazvala dr. Kinčla, javila se neka druga sestra. Napravim se blesava, zamolim je da pogleda postoji li moja dokumentacija. Ona mi kaže ‘da, tu su sve fotografije prije i poslije zahvata’. Odjurim tamo, kažem Kinčlu da laže. Počeo je urlati na sestru koja se rasplakala preda mnom i pobjegla u drugu sobu. Uglavnom, ništa nisam dobila - prisjeća se žena. Odlučna da podigne tužbu, krenula je obilaziti sudske vještake.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 08:49