DRAMA U S.BRODU

Zakačili se šef azila i volonteri, intervenirala i policija: ‘Pijani su i tuku pse koji spavaju u govnima do grla‘

Volonteri ističu kako se psi u azilu međusobno pare, štenci nestaju, djelatnik ih udara hodaju i spavaju u boksovima prepunim izmeta

Azil u Slavonskom Brodu

 Marko Marinić/slavonija.in

Ispred azila za napuštene pse u Slavonskom Brodu u subotu se odvijala prava drama. S jedne su strane bili šef azila i zaštitar, s druge volonteri, a policija u sredini. Kao da se očekuje sukob i policijska intervencija.

Što se to događalo sunčane subote ispred doma napuštenih pasa optimističnog imena "Sretna šapica"?

Brodski se Komunalac, vlasnik skloništa upravo obračunavao s volonterima koji su ukazivali na cijeli niz nepravilnosti u (ne)brizi Komunalca za napuštene pse.

Mlade volontere koji su i ove subote, baš kao i svake druge subote i nedjelje zadnjih nekoliko mjeseci, došli u Sklonište za pse "Sretna šapica" u Slavonskom Brodu, dočekala je zaključana ograda. Igračke koje su donijeli psima o vlastitom trošku ostavljene su im u crnim vrećama za smeće na podu pred vratima. Oni su pak iz protesta preko ograde objesili povodce za šetanje pasa. Iza ograde ih je ozbiljno motrio zaštitar, a nedugo potom stigla je i policija.

image

Azil u Slavonskom Brodu

Marko Marinić/slavonija.in

Već ti povodci obješeni preko ograde svjedoče o stanju u brodskom azilu – volonteri su donosili svoje jer ih sklonište nema. Jednako je i s četkama za raščešljavanje i drugim stvarima potrebnima za njegu pasa.

Volonteri su izbačeni, kažu, jer su ukazivali na nezakonito poslovanje azila u dijelu koji se tiče zbrinjavanja životinja.

- Azil nema karantenu, ne primaju skotne kuje i štence, psi nisu kastrirani, kuje nisu sterilizirane, pa se psi u azilu međusobno pare, štenci nestaju, djelatnik ih udara dok hodaju i spavaju u boksovima prepunim izmeta, mužjaci se u boksovima tuku, dio pasa nema pristup ići u boks, drugi nemaju izlaz, od trojice radnika dvojica su uvijek pod utjecajem alkohola. Za vikend je čisto jer znaju da dolazimo, preko tjedna su psi doslovno u govnima do grla, nemaju vode... – upozoravali su volonteri. Kad su im njihova "zanovijetanja" dojadila, vlasnici su reagirali izgonom.

Volonterima su i lagali, recimo da su kujice sterilizirane, a nisu. U nemogućnosti da dođu do direktora Komunalca, Krunoslava Janjića, očajni su mu volonteri poslali SMS i video snimku tučnjave pasa.

image

Azil u Slavonskom Brodu

Marko Marinić/slavonija.in

- Pogledajte video ako imate srca, svaki vikend smo doživjeli kako se mužjaci tuku što je stres za životinje i za nas. To su živa bića, a vama je u cilju kako da što bolje operete ruke. Žao mi je samo što niste svjesni koliku ste nepravdu svojim nemarom nanijeli tim psima. I što me nakon svega nemate hrabrosti pogledati u oči. Poštivala sam naš dogovor jer sam čovjek od riječi, prošla sam kroz vrata azila pozitivnog stava da pokažem što ljubav može, a vi niste u stanju ni odgovoriti na moje poruke. Poštovanje je nešto što vi očito nemate, a ni određenu razinu savjesnosti da shvatite koliko ste zlo dopustili da se dogodi – napisala je volonterka Mateja Stojanović.

Kad je prije sedam godina započela izgradnja azila, naslov na lokalnom portalu je bio "Slavonski Brod gradi azil za životinje kakvog nema u Hrvatskoj". Govori se o puno kvadrata, pola zatvorenog pola otvorenog tipa, svaki će blok biti, pisalo je, velik cca 115 kvadrata. Trošak se procjenjivao na pet milijuna kuna koja je Grad namjeravao dobiti od EU fondova.

image

Azil u Slavonskom Brodu

Marko Marinić/slavonija.in
image

Azil u Slavonskom Brodu

Marko Marinić/slavonija.in

Kvadrate volonteri nisu brojali niti ih zanimaju, njihov su jedini interes životni uvjeti stanara koji su sudeći prema video snimkama neadekvatni. Sve bi to ostalo tajnom da nije bilo volontera odlučnih pomoći psima.

Osim što su šetali pse, volonteri su ih i rehabilitirali, zaliječivali njihove rane. Volonterka je direktoru Janjiću poslala poruku i 27. listopada. U njoj ga obavještava da "nastavljaju s radom i očekuju otvorena vrata u subotu i nedjelju, kao i da su njihovi povodci, oprsnice, četke, poslastice...još uvijek tamo". Priložila je i presliku iz Pravilnika o uvjetima za Skloništa u kojemu, između ostaloga, piše da je radno vrijeme sedam dana u tjednu i da "sklonište mora biti otvoreno za javnost najmanje četiri sata dnevno". Ipak, u subotu su ih dočekala zaključana vrata sa zaštitarom na ulazu. Koji je izgovor za izbacivanje volontera, osim što su ojađeni objavili fotografije iz boksova i progovorili o stanju u azilu? - Na stranicama Komunalca je objavljeno da volonteri ne smiju dolaziti zbog inspekcijskog nadzora jer nisu obučeni za rad sa psima, a istovremeno ni jedan zaposlenik nema završenu obuku za rad sa psima – kaže za Jutarnji Kristina Đaković. Situacija je, kaže, apsurdna. – Volontere bi trebali za rad sa psima obučiti djelatnici koji ni sami nisu za to obučeni – kaže. Nije joj jasno čemu zaštitar u skloništu ni čemu intervencija policije. Jutarnji je namjeravao pitati to voditelja azila, ali on nam je odgovorio da "nije ovlašten davati izjave". - Nazovite u ponedjeljak direktora Komunalca – bio je kratak.

Direktor Komunalca Krunoslav Janjić iznio je svoje viđenje problerma.

Zašto jutros nije dozvoljen ulaz volontera u azil iako imate s njima potpisane ugovore?

- Na osnovu Zapisnika Veterinarske inspekcije, a poslije nadzora našeg skloništa prvo moramo osposobiti volontere, interno, a tek im potom dozvoliti da se bave s psima. Volonteri su dobrodošli sklonište, međutim dok se ne uskladimo sa Zapisnikom Veterinarske inspekcije nismo u mogućnosti izaći u susret i omogućiti rad sa psima, ali do rješenja ove situacije uvijek su dobrodošli u posjet azilu.

Tko će ih osposobiti kad Vaši zaposlenici nemaju za to kompetenciju?

- Da, nisu osposobljeni druge osposobljavati i to je sad problem. Zato smo zamolili volontere da danas ne dolaze dok mi ne educiramo naše zaposlenike za davanje obuke. Vrlo skoro ćemo to odraditi, nakon čega će i volonteri moći nastaviti s volontiranjem.

Snimljene su i tučnjave pasa. Jesu li Vaši djelatnici azila obučeni za brigu o životinjama?

- Poslovođa azila je veterinarski tehničar, ali on nije obučen za edukaciju drugih.

Zašto su pozvani zaštitari i policija?

- Volonteri su uhodili i snimali naše djelatnike proteklih dana i oni se na svom radnom mjestu nisu osjećali sigurno. To je potkrijepljeno i objavljenim video snimkama. Policiju su zvali nakon što su volonteri po ogradi vješali povodce.

Je li istina da psi nisu kastrirani/sterilizirani pa se međusobno pare?

- Mogu potvrditi da se dogodio slučaj da je kujica ostala skotna u azilu, o njoj i štencima smo se adekvatno pobrinuli. Internim nadzorom utvrđujemo odgovornost za taj događaj, ali i odgovornost ugovorne veterinsrske službe. Nikoga ne opravdavam, propust se definitivno dogodio što se tiče kastracije/sterilizacije.

Molim komentar video klipa u kojemu se vidi kujica sa štenadi u boksu punom izmeta?

- Vrlo je ružno iskorišten trenutak. U boksu je kujica sa šest ili sedam psića, pa je tijekom noći normalan toliko broj izmeta. No, neodgovorno je od strane volontera zlorabiti pristup azilu i objavljivati snimke netom uoči čišćenja. Dok je ona to snimala djelatnici su čistili ostale boksove, a ove sa štencima ostavljaju za kraj jer ih moraju iznijeti van da bi počistili, tako su mi rekli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 01:50