BRANKO ŠERIĆ

ZAVADLAVOV ODVJETNIK UOČI ROČIŠTA ZA PRODULJENJE PRITVORA FILIPA ZAVADLAVA 'I u stanu i uredu mi je krš, bojao sam se da će nam se stubište raspasti!'

Filip Zavadlav (lijevo u krugu) i Branko Šerić (desno)
 CROPIX

- I u stanu i u uredu mi je krš. Bio mi je statičar i rekao mi je da je zgrada zasad upotrebljiva, ali je jedan nosivi zid otvoren po dužini oko 1,5 centimetar. Bojao sam se da će nam se stubište raspasti - rekao nam je to odvjetnik Branko Šerić, branitelj Filipa Zavadlava.
Zgrada u Kačićevoj 6a gdje je Šerićev ured je jedna od oštećenih, a s obzirom na to da je do nje gradilište nove zgrade i da se kopalo za temelje, već je kaže bilo nekih oštećenja.

Kad je pak riječ o istrazi protiv 25-godišnjeg Filipa Zavadlava Šerić kaže kako bi se do 11. travnja kada Zavadlavu istječe istražni zatvor trebalo održati ročište o produljenju istražnog zatvora.

- Ne znam kako, ali vjerojatno postoji mogućnost da se to ročište održi videolinkom gdje bi ja mogao biti nazočan kao njegov branitelj. Treba ispitati još pet-šest svjedoka tijekom istrage, ali to je sada obustavljeno - rekao nam je jutros odvjetnik Šerić.

Protiv Filipa Zavadlava splitsko tužiteljstvo je pokrenulo istragu zbog osnovane sumnje da je 11. siječnja ove godine “prema prethodno donesenoj odluci i planu, a u cilju bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno”, protuzakonito nabavio automatsku pušku s većom količinom streljiva.

U 15.35 sati došao je na predio Velog Varoša u Splitu i, kad su se u kretanju na motociklu marke Yamaha pojavili Marin Boban (25) i Jurica Torlak (38), ispalio je prema njima više hitaca i Bobana na mjestu usmrtio, a Torlak je preminuo u splitskoj bolnici. Nastavio je kretanje Varošem da bi minutu kasnije pucao u Marina Ožića Paića (25) zvanog Pajser koji je stajao na skuteru Suzuki Burgman u susjednoj uličici. Ubio ga je s dva metka u leđa, a jedan hitac je pogodio automobil s dvoje mladih koji su se slučajno zatekli u blizini...

Ukupno je ispalio 36 metaka, a kalašnjikov je odbacio putem. Zavadlav je potom otišao u obiteljski stan na Skalicama, gdje je nedugo zatim nazvao djelatnik Centra za socijalnu skrb koji je na snimci koja se proširila medijima na kojoj se vidi mladić s "kalašnjikovom" prepoznao Filipa Zavadlava. Po dolasku kući ocu rekao: "Ajme ćaća, napravio sam veliko zlo!", a s njegovim ocem Antom djelatnik Centra dogovorio je da se nađu u kafiću te je njegovim posredstvom dogovorena i predaja i Filip Zavadlav je uhićen u kafiću "Borsalino" na splitskom predjelu Skalice oko 18.20 sati.

Već 13. siječnja Filip Zavadlav bio je prevezen u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu, a istražni zatvor bio mu je određen zbog opasnosti od ponavljanja djela te teških okolnosti djela. Ustanovilo se da danima prije zločina nije spavao, gotovo ništa nije jeo.
Kao što smo pisali, prema rezultatima psihijatrijsko-psihologijskog vještačenja stručnjaka iz Psihijatrijske bolnice Vrapče Filip Zavadlav nije duševno bolestan. Kako stoji u nalazu i vještačenju psihijatara i psihologa iz bolnice u Zagrebu, trostruko ubojstvo je počinio u stanju bitno smanjene ubrojivosti. Pravno to označava termin u kojem su počiniteljeva sposobnosti shvaćanja značenja vlastitog postupanja i vladanja svojom voljom u znatnoj mjeri smanjene, ali kazneno je odgovoran i prijeti mu kazna do 50 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:18