SKUPA KAO DRAGI KAMEN

Želite se kupati na plaži u Brelima? Platite parking 80 kuna!

 Ivo Ravlić/CROPIX

BRELA - Zbog skučenog prostora ljetovalište na svjetskom glasu muku muči s vozilima i parkiralištima, radi čega se svakoga ljeta redovito ponavljaju nervoze i nezadovoljstva gostiju i domaćina.

Godinama se već ravnoteža između broja kupača kojima je san doći na Punta rata, jednu od najljepših plaža, i mogućnosti broja kupača koji na njoj istodobno mogu boraviti, postiže visokim cijenama parkirališta.

Dnevna karta oko hotela Maestral i u šumi blizu plaže stoji 80 kn. Parkiranje uz prilaznu cestu od magistrale do rampe hotela Maestral je nešto jeftinija, 50 kn.

Od 16 sati, kada zapravo ne možete naći nijedno slobodno mjesto, uz put se može parkirati besplatno, dok se za parking bliže samoj plaži naplaćuje 50 kn.

Problem je nastao u zadovoljenju gostiju kod privatnih iznajmljivača kojima kuće nisu blizu Punta rata ili su iznad magistrale, što znači da se dobar dio puta mora propješačiti do plaže.

S naplatom parkirališnih karata dovelo se u neravnopravan položaj vlasnike smještajnih kapaciteta koji plaćaju jednak porez državi i pristojbu TZ. Pitanje je također koliko se uopće karata može dobiti po gostu, odnosno po apartmanu ili sobi. Po kakvom pravilniku se propusnice odobravaju? Na ta smo pitanja potražili odgovor kod načelnika općine Ivice Carevića.

- Veliki je pritisak na općinu radi parkinga, a mi raspolažemo pred samom plažom s 30-ak mjesta i ne možemo ljudima udovoljiti. Ove smo godine uveli kriterije i odredili tko ima prednost, kako ne bi bilo dijeljenja propusnica na riječ, molbe, poznanstva. Pozvali smo iznajmljivače s kućama iznad magistrale da nam donesu rješenja o kategorizaciji kao dokaz o potrebi za parking iskaznicom. Veliki su nam problem vikendaši s kućama iznad magistrirale koji traže besplatan parking, a mi im ga ne možemo osigurati. Dali smo im mogućnost kupnje parkirnog mjesta za 2 tisuće kuna mjesečno u drugoj zoni ( uz prilazni put) ili u trećoj zoni za tisuću kuna također uz put ali bliže magistrali, od Galinčeve okuke do odvojka Bartula Kašića. To važi za one koji imaju prijavljen boravak u Brelima. Cilj nam je bio zaštititi iznajmljivače koji plaćaju državi obaveze - ispričao je Carević.

Brela nemaju općinsku zemlju na kojoj bi mogli organizirati parking. Od privatnika se također nije otkupilo zemljište u tu svrhu, a danas opterećeni milijunskim ovrhama za obeštećenje bivših vlasnika hotelskog zemljišta, više to ne mogu kada bi i htjeli. Na Punta ratu zaštićen je krajolik tako da se ni tamo ne može zadirati.

- Budućnost je dvoetažna garaža sa 1000 mjesta prostornim planom planirana iznad hotela Soline – navodi rješenje načelnik Carević.

Dodat će kako vlastima nije primarna zarada od parkinga već naplatom i visokim cijenama regulirati promet i gužvu vozila kao i kupača na najzanimljivijoj plaži te povećati sigurnost od požara.

Na parkiralištu radi 9 osoba u danonoćnim smjenama. Novcem od parkirališta plaća se voda na tuševima, odvoz otpada i zaposlene. Radnici na parkingu ujedno su i sigurnost od pljačke vozila, jer Brela nemaju stacionirana dva policajca u mjestu, kao nekada, nego dolaze na poziv iz Makarske.

Lanjski skandal oko naplate parkinga i nepropuštanja nikakvih vozila za potrebe hotelske opskrbe ili prijevoza gostiju na rampi pred hotelom Maestral, ovoga je ljeta izglađeno s Andabakovim Hotelima Brela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:07