‘PREVARILA NAS JE‘

Životna partnerica Marka Babića o objavi izdavačice: ‘Zastrašivanja? Neka ih pokaže‘

Partnerica Zagrepčanina čija je borba protiv raka dirnula mnoge podigla je kaznenu prijavu

Tina Biloglav, Marko Babić

 Tomislav Kristo/Cropix

Tina Biloglav, partnerica prerano preminulog Marka Babića, tužila je izdavačicu Jelenu Kastaneti, nakon što je slučajno otkrila da se prodaju primjerci njegove knjige ‘Putovanje zvano igra‘ za koje obitelj nije znala, prvi je jučer objavio Jutarnji list. Riječ je o više tisuća prodanih knjiga bez znanja autora i dopuštenja njegove obitelji.

Jelena Kastaneti, koja nam se prošli tjedan nije željela javiti, na Instagramu je u nedjelju ujutro napisala kako se ne osjeća dobro i da je zbog svega morala potražiti psihološku pomoć. Angažirala je odvjetnika i dodala kako ne može raditi zbog ‘opetovanog zastrašivanja‘.

"Neka pokaže zastrašivanja", samo je kratko rekla Tina Biloglav, koja ne želi davati daljnje komentare.

Kako smo već pisali, kaznena prijava upućena je u petak Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru. Kako je pojasnila Tinina odvjetnica Jovana Puhalo, sada je na njima da poduzmu radnje odnosno da odluče hoće li slučaj proslijediti na postupanje policiji ili će oni postupati.

Nekoliko dana ranije Markova je udovica, kako doznajemo, u svoje i ime njihovih dviju kćeri podigla i tužbu za kršenje autorskih prava.

Podsjetimo, Marko je prodavao knjigu preko svog web shopa i išla mu je većina zarade, a ostatak, u kojem je i cijena tiska, išao je Jeleni. Knjiga je stajala 19 eura. Jelena Kastaneti prodavala je preko svih knjižara u Hrvatskoj i web shopa svoje izdavačke kuće Alegría. Na kraju svakog mjeseca slali su odjave. I uvijek bi Jeleni platili više nego ona njima jer se preko Markova web shopa knjiga rekordno prodavala. Obitelji nije bilo jasno kako se knjiga tako slabo prodaje u knjižarama. Jelena je kod sebe trebala imati 2600 primjeraka, od čega je 500 prodala preko svog web shopa.

"Ako sud dokaže da je to istina, a ja znam da hoće, činjenica će biti da je potkradala svojeg prijatelja u posljednjim danima njegova života, njegove curice, koje su u najmlađoj dobi ostale bez oca, i mene, koja idućih 20 godina moram biti zdrava i poslovno sposobna kako bih skrbila za njih. To mi je neshvatljivo", rekla je Tina za Jutarnji.

image

Jelena Kastaneti

Tomislav Kristo/Cropix

Kastaneti se u međuvremenu vratila u Švedsku gdje živi većinu vremena, a nedavno je promijenila i prebivalište iz Zagreba u Stockholm, što je vidljivo ulaskom u trgovački registar. Sve to otežava dostave poziva na sud, ali i pozive za davanje iskaza. Tina nam je potvrdila da do današnjeg dana nisu dostavili dokumentaciju.

Sredinom rujna je njezina odvjetnica poslala dopis Kastaneti u kojem joj javljaju kako su svjesni da je tiskan veći broj knjiga nego što je dopušteno. Bio je to pokušaj mirnog rješenja da se izbjegne sud. Jelena im je tada potvrdila da želi sve riješiti mirnim putem te da će dostaviti svu dokumentaciju. Ono što vidimo iz obrtnog registra jest da je paralelno dok je tvrdila da će dostaviti traženo, 20. rujna njezin obrt stavljen u status "brisan".

Kastanetina jutrošnja objava na Instagramu izazvala je brojne komentare u kojima ju neki prozivaju, a drugi joj pružaju podršku.

"Tina, Tone i Luce baš djeluju strašno zastrašujuće. Krasti od djevojčica koje su izgubile tatu nema opravdanja", napisala joj je jedna pratiteljica dok ih je nekoliko odgovorilo da se još treba utvrditi njezina krivnja.

Komuniciranjem pogrešnih brojeva izdanih knjiga nije samo zakinuta njihova obitelj, nego i više tisuća ljudi koji su knjigu kupili prvenstveno da podrže Marka u njegovoj teškoj borbi za ozdravljenje.

"Ufff. Stvarno volim tvoje knjige. Ali ako želiš konkretnu podršku moraš dati konkretnu izjavu. Tina je dala svoju. Možda je laž. Ali ako si dio društvenih mreža odnosno javnosti, linč je neupitan. Od mene osobno ne, nikada. Ali povlačenje nerijetko nije poštivanje nečije obitelji nego ulaz u mišju rupu... Uvučeni smo, kao pratitelji, u priču koja je nejasna i ima samo jednu stranu. Hrabra si, iznesi replike na Tinine izjave. Ako ih imaš. Imaš moju podršku. U protivnom, nemaš. Ničiju. Ma koliko mi draga bila. A jesi", poručila joj je druga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:33