ISPROBALI SMO

Aktivni odmor na jugu Hrvatske: Staze za bicikliste i pješake u Dubrovačkom primorju

Lungo mare je pješačka i biciklistička staza koja prati obalu kroz prostranu i vrlo lijepu uvalu Slano s čistim morem
Reporterka Nautičke patrole isprobala je staze oko Slanog
 Tomislav Kristo/Cropix

Područjem Slanog odnosno općine Dubrovačko primorje prolazi oko 20 km pješačkih i biciklističkih staza. Dijele se po težini i visini: na lungo mare, na lakše staze i na teže staze.

Lungo mare je pješačka i biciklistička staza koja prati obalu kroz prostranu i vrlo lijepu uvalu Slano s čistim morem i prekrasnim plažama - od hotela Osmine do ribarskog naselja Banja. Ravna je i asfaltirana, nema prometa i ne zahtijeva nikakve fizičke pripreme.

Staza starog ribara proteže se od centra Slanog do sela Slađenovići i Banići. Spada u kategoriju lakše pješačke i biciklističke staze. Već s početka staze pruža se prekrasan pogled na otok Šipan i poluotok Pelješac. Staza prolazi kroz pitoma ribarska mjesta te pruža prigodu da se upoznaju ovdašnji žitelji i njihovi običaji.

Staza maslinovog ulja prolazi kroz stoljetne maslinike. Tu ljudi odvajkada tešu kamen i slažu suhozide stvarajući mjesto za uzgoj maslina. Ovdje se većinom masline uzgajaju na tradicionalan način, bez navodnjavanja pa je maslinovo ulje vrhunske kvalitete. I ova staza prolazi kroz vidikovce s nezaboravnim pogledom na Slano i otoke.

Teže pješačke i biciklističke staze namijenjene su planinarima i ljudima u dobroj fizičkoj kondiciji. Pružaju se od Slanog prema selu Majkovi. Na njenom najistočnijem dijelu nalazi se vidikovac Gajina. Odavde se s nadmorske visine od 420 metara pruža prekrasan pogled od Dubrovnika preko Elafita pa sve do otoka Mljeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:05