BRODSKI DNEVNIK

Ana i Jakov Šikić preko svojih košnica uvode zdravstveni turizam na Kornate

Oni tijekom ljeta nautičarima nude svoje ekološko maslinovo ulje i med od kadulje: ‘Radi se o izuzetno ljekovitoj kadulji‘
 Željko Hajdinjak/Cropix

ACI marina Piškera. OPG Piškera. Krećemo tragom prošlogodišnje priče koja je krenula s onog tamo malog natkrivenog štanda između A i B gata. Ana i Jakov Šikić na tom mjestu tijekom ljeta nautičarima nude svoje ekološko maslinovo ulje i med od kadulje. Je li ove godine bolje nego lani?

Jakov Šikić dolazi po Vida i Željka. Ukrcava ih na svoju lijepu azurnu gajetu i kreću po kornatsku OPG priču. I evo već se vraćaju. Zovem Jakova na brod da malo predahne u sjeni brodske tende. Znatiželjan sam, i ja želim iz prve ruke čuti priču o „vezi zelene i plave Hrvatske“ na ovom nautičkom svetištu usred kornatskog nacionalnog parka. Ali priča nije lijepa. Govori o čagljevima koji su poklali sve mlade janjce u njihovim leglima na cijelom otoku …

A onda, odjednom priča Šikićevim poprima sasvim novi tijek. Pčele. Med od kadulje. Jakov nam pokazuje na obližnje obronke otoka Piškere.

„Vidite tamo ono raslinje. Pretežno se radi o izuzetno ljekovitoj kadulji, ovdje je zove slavuja. Time se bavimo Ana i ja. Imamo 30 košnica i proizvodimo isključivo med od kadulje …“

Za kadulju se tvrdi da je najljekovitija biljka na svijetu. A ovdašnji med je 90 posto pa i 100 posto kadulja. Priča Šikićevih ide dalje. Ana će 21. kolovoza na tečaj Hrvatskog apiterapijskog društva o korištenju ovog jedinstvenog meda u svrhu apiinhalacije, kao pomoć u liječenju bolesti dišnih organa.

Šikićevi namjeravaju podići specijalnu kućicu za apiinhalaciju kroz koje će se posebni cijevima i dihalicama udisati ljekoviti zrak direktno iz košnice. Da bi vidjeli kako to izgleda u praksi posjetit će 11. rujna obitelj Jakopinec u Donjem Stupniku, kraj Zagreba koji su već razvili takvu praksu. A onda će Šikićevi kroz svoj OPG urediti i smještaja za korisnike apiinhalacije i tako prvi put uvesti zdravstveni turizam na Kornate ..

Valja nam poć dalje. „Zbogom Piškera, zbogom Kornati. Idemo se svi još jednom okupati u ovom čistom moru, ovo je moje oproštajno kupanje. Ajmo svi zajedno još jednom oproštajno skočiti – emotivan je Jura. Pobunio se, a tko drugi nego Željko: „Pa kaj ne vidiš da pada kiša? „Pa kaj to ime veze s kupanjem u moru“, čudi se Jura.

- Ima, ima veli Željko. Voda je voda, a ja sam već mokar ...

Sad sam se tek sjetio kako nam je Željko rekao da su njegovi Varaždinci čim se pojavio Cropix njemu u čast firmu prozvali „škropiks“. Samo sad nisam više siguran da li zbog popularnog zagorskog mini-gemišta škropca ili zbog toga što Željka smeta i kiša kad ga poškropi.

image
Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:49