RAZVIJMO JEDRA!

Kreće Nautička patrola Jutarnjeg lista 2021. godine: Počinje lov na zlatno sidro

I ove godine ekipa Nautičke patrole anketirat će više od 1000 nautičara čiji će glasovi formirati top-listu hrvatskih marina
Prestižnu nagradu Nautičke patrole Zlatno sidro lani je dobila ACI marina Cres
 Tomislav Kristo/Cropix

Šesteročlana posada redakcije pod jedrima peti put zaredom tijekom ljeta oplovit će 35 marine, popularna sidrišta i brojne uvale od Umaga do Dubrovnika.

Na plovidbi dugoj 700 nautičkih milja Nautička patrola Jutarnjeg lista anketirat će više od 1000 nautičara. Oni će svojim glasovima odrediti: top-listu najboljih hrvatskih marina, a time i dobitnicu Zlatnog sidra 2021., kao i marinu u kojoj nautičari najradije borave, te će ta marina brojem glasova ponijeti još jedno vrhunsko priznanje hrvatskog nautičkog turizma - Priznanja "Moja najdraža marina".

image
Hanza Media

Nautičari će svojim glasovima također utvrditi koja je marina najljepša i najuređenija te će joj pripasti priznanje "Dragulj Jadrana", dok će marina čije osoblje dobije najviše ocjene za ljubaznost osoblja osvojiti priznanje "Zlatni osmijeh Jadrana". Ujedno će anketirani nautičari u upitnik moći upisati primjedbe čime su zadovoljni a čime ne u marinama i u hrvatskom nautičkom turizmu te predložiti što bi trebalo mijenjati.

Ploveći jadranskom plavom magistralom od marine do marine, od uvale do uvale, Nautička patrola otkrivat će, kao i prošle sezone, što se zbiva na pratećoj kopnenoj Zelenoj magistrali u zaleđu marina - u lancu OPG-a s ponudom svježeg voća i povrća, ribe i plodova mora, mlijeka, sira i ostalih mliječnih proizvoda, vina, maslinova ulja, meda, raznih pića i ljekovitih pripravaka... Pa sve do bogate ponude lokalnih rukotvorina i suvenira.

image
Nagradu Biser zelene magistrale lani je dobio OPG Đorđa Studića iz Vodica
Tom Dubravec/Cropix

Zelena tržnica

Upravo zahvaljujući i prošlogodišnjoj Nautičkoj patroli to povezivanje zelene i plave Hrvatske na više se mjesta afirmiralo kroz održavanje zelene tržnice OPG-ova, dostavu proizvoda OPG-ova na brod, kroz organizaciju posjeta zanimljivim OPG-ovima, upoznavanje s njihovom proizvodnjom, kušanjem i kupnjom njihovih proizvoda… Posjet OPG-u postao je i jedan od specifičnih i sve popularnijih oblika hrvatske turističke ponude. Radi se o izletima manjih skupina ljudi - pješice, biciklom, autom ili brodom, što je posebno pogodno u ovo doba kada se još uvijek izbjegavaju tradicionalne fešte i ostala masovna okupljanja zbog opasnosti od širenja epidemije covida. Stoga će Nautička patrola i ove godine u svojim prilozima iz marina nastaviti s populariziranjem rada OPG-ova i njihovim povezivanjem s nautičarima i ostalim gostima.

image
Ekipa Nautičke patrole tijekom ljeta 2020. obišla je 32 marine te 22 sidrišta i male uvale, a svečana priznanja bila su dodijeljena u Skradinu. Na slici: prošlogodišnji laureati Nautičke patrole
Niksa Stipanicev/Cropix

Naravno, bit će tu i ostali prijedlozi za zabavu, sport i rekreaciju u marini i okolini: pješačke i biciklističke staze, vidikovci, najljepše plaže za obitelj, djecu i kućne ljubimce te ponuda morske zabave na plaži - skije, tube i banane, jet-ski, daske za jedrenje, kajak, pedaline, sandoline, izleti u polupodmornici, ronilačke destinacije, ribolovni izleti, kao i adrenalin zabava: parasailing, kitesurfing, fly board, devil boat, bungee jumping, klimbing, paraglinding, zipline...

Priče nautičara

Istodobno, Nautička patrola javljat će novosti iz marina, otkrivat će najbolja i najsigurnija sidrišta, najatraktivnija mjesta za posjet brodom, najzanimljivije rute za krstarenje, uvale za boravak na osami… A družeći se s nautičarima prenosit će i najzanimljivije nautičke priče, njihove doživljaje i sudbine.

Iz svake marine i drugih nautičarima zanimljivih mjesta Nautička patrola će se javljati tekstom, slikom i videom. Osim u print izdanju Jutarnjeg lista Nautička patrola će svoje priloge objavljivati i u online izdanju www.jutarnji.hr te putem društvenih mreža.

Ova najveća novinarska promotivna akcija u hrvatskom nautičkom turizmu odvija se u suradnji s Ministarstvom turizma i pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice te uz podršku brojnih sponzora.

Priznanja i nagrade Nautičke patrole

Na kraju, na osnovi ocjena izračunat će se broj bodova za svaku marinu, te će se na temelju toga dodijeliti priznanja i nagrade Nautičke patrole:

• Zlatno sidro Jutarnjeg lista
• Priznanje za drugo mjesto
• Priznanje za treće mjesto
• Priznanje Moja najdraža marina
• Zlatni osmijeh Jadrana - priznanje za najljubaznije osoblje
• Priznanje "Dragulj Jadrana" za najuređeniju marinu
• Posebno priznanje za najveći doprinos razvoju hrvatskog nautičkog turizma
• "Biser Zelene magistrale", posebno priznanje najboljem OPG-u za opskrbu marine, restorana i nautičara

Priznanja će se uručiti na prigodnoj svečanosti u rujnu.

image
Mljet
Bozidar Vukicevic/Cropix

Novosti na ruti Patrole

Ove smo godine odlučili ući u samo srce zadarskog arhipelaga i posjetiti malu marinu u Velom Ižu. To drevno otočno carstvo masline, loze i smokava poznato je po lončarstvu, nošnji, starim otočkim pjesmama, plesovima i domaćim jelima, po Iškoj fešti (29. srpnja) na kojoj se bira „Iški kralj“. Svojom starinom i šarmom sada privlači i brojne nautičare.

Također ćemo predstaviti Marinu Korkyra u Veloj Luci na Korčuli. Korkyra je sasvim nova marina, i to u južnom dijelu Jadrana gdje je svaki vez dragocjen.
Planiramo ove godine otići sve do Lastova. Već prema raspoloživom vremenu posjetili bismo tamošnje bajkovite uvale, a zatim se preko južne strane Mljeta - Solina, Odisejeve špilje, Saplunare i Limuna spustiti do Dubrovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:39