Brodski dnevnik

Marina je puna: ‘Primamo samo brodove koji su rezervirali vez preko interneta, funkcionira odlično‘

Što to privlači nautičare u Vrbosku? Na prvom je mjestu ozračje mjestašca, zbog čega ovu pitoresku nazivaju "mala Venecija"
 Tomislav Krišto/Cropix

ACI Vrboska puna je brodova. Zapravo, već na ulazu u valu znali smo što nas čeka. Na tom sidrištu u prilazu izbrojali smo 38 brodova svih vrsta i zastava.

- Neki dan bilo ih je 80, veli direktor ACI marine Vrboska Rino Krstić dok sjedimo u kokpitu i rezimiramo dosadašnju sezonu i stanje u marini. Marina ima 70 brodova na stalnom vezu, takozvanih "godišnjaka". Na preostale vezove stane ih još 30-35, ovisno o veličini. Stane ih i više, ako je netko od "godišnjaka" na krstarenju, pa marina može primiti 40-tak brodova u tranzitu od nedjelje do četvrtka.

- Primamo samo brodove koji su rezervirali vez preko interneta. Taj sustav web rezervacija funkcionira nam odlično - veli direktor Krstić. Tako oni koji to nisu na vrijeme učinili, odlaze drugamo - u Jelsu ili završe tamo na onom sidrištu na ulazu u valu.

Svjedoci smo trudu da u marini udovolje što većem broju onih koji se tu žele vezati. Brodovi su složeni k'o sardine. No tako da ima dovoljno prostora za manevar uplova i isplova. To, naravno, zahtijeva i vještinu mornara, i vještinu skipera. Upravo se to nama događa. Smješteni smo tako da nam je jedna motorna jahta, vezana u samom kutu susjednog gata, okrenuta pramcem. Skiper traži da maknemo brod kako bi mogao isploviti.

Naravno, odmah obavještavamo vođu mornara Nikolu Jakasa. I nema problema. Nesigurni skiper uskoro sasvim sigurno izlazi iz marine, a mi ostajemo na svojem vezu. Na upražnjeno mjesto uskoro ulazi jedan od onih s liste rezervacija. I ostali susjedi vrlo se brzo mijenjaju.

Što to privlači nautičare u Vrbosku? Na prvom je mjestu ozračje mjestašca, zbog čega ovu pitoresku nazivaju "mala Venecija": mostići, otočić, renesansno slikarsko blago u crkvi sv. Lovre: Tizian, Veronese, Jacopo De Ponte, Alabardi… No sasvim sigurno i ljetne priredbe: Ples jedara, što ga na svojim brodovima s latinskim jedrom svakog utorka organizira mjesna udruga Lantina, utrka ludih plovila, pjevaju klape, uvijek se nešto događa…

Vrboska je poznata i po restoranima i konobama: Bonaca, Gardelin, Pinetta… Marina je ishodište za izlet po otoku… Biciklom, skuterom, autom… Sve se ovdje može iznajmiti. Direktor Krstić zaključuje: "Ako se kolovoz nastavi ovako, bit će jači od onog 2019. Sve u svemu - jako, jako dobro!".

Oproštaj od Vrboske. Naš prijatelj Nikola Jakas dolazi na brod, daruje nam hvarsku lubenicu i svoju lozovaču. Djeluje nekako rezignirano. Čeka li ga penzija, njegova Zavala i Šćedro s vinogradom i maslinikom? Darujemo mu majicu Patrole. Uspomena na još jedan lijepi susret.

image
Nautička patrola, sponzori
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:12