OPG SENKINI DVORI

Oaza opuštenosti i boja: ‘Tajna mog vrta je gnojivo od koprive i ljuski od jaja‘

U Senkinim dvorima sve je ili šareno ili opušteno. Cvijeće cvate posvuda, rajčice su veličine manjih lopti, a suncokret prosječne glave
Senka i Željko Otavijević
 Srdjan Vrancic/Cropix

U Senkinim dvorima sve je ili šareno ili opušteno. Cvijeće cvate posvuda i u najrazličitijim bojama, rajčice su veličine omanjih lopti, a suncokret prosječne glave. Masline stare 550 godina stoički izdržavaju na suncu, pred kojim mačke bježe u dubok hlad, na stolice ispod stola na terasi. Mandarine su još u povojima - tek malene zelene kuglice.

Usred sveg tog veselja stoji još veselija Senka Otavijević (57), duša OPG-a i dvora koji nosi njezino ime, udaljenog samo nekoliko minuta hoda od marine Olive Island u Sutomišnici. Uvijek spremna za osmijeh, Senka se, kad komentiramo njezin vrt, kune u gnojivo od koprive i ljuske jaja. Upravo je on jedna od glavnih okosnica njezina obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva.

image
OPG Senkini dvori
Srdjan Vrancic/Cropix

Druge su dvije apartmani te suveniri od maslinova drva koje izrađuje njezin 60-godišnji suprug Željko. Svojedobno je vidio suvenire tog tipa i objavio da ih i on zna raditi. I počeo. Danas su mu, primjerice, za izradu mužara potrebna dva sata. No, ne izrađuje samo njih nego i daske za rezanje, kuhače te niz drugih ukrasnih i uporabnih predmeta koji su svojedobno dobili i nagradu kao suvenir godine.

image
OPG Senkini dvori
Srdjan Vrancic/Cropix

- Koristi ono što padne sa starih stabala pa toga nema puno, ali je suvenir vrijedan i jedinstven - dodaje Senka, hvaleći supruga.
Rodom iz Matulja kod Opatije, Senka je na Ugljanu, odakle je njezin suprug, završila i prije nego što je planirala. Ideja je bila skrasiti se u Sutomišnici u mirovini i pokrenuti ekološki vrt, no svekar se razbolio i na otoku je završila ranije. Čim je stigla počela je saditi, a s vremenom svoje domaće pomidore, tikvice, kukumare, zelenu salatu, rukolu i lubenice i prodavati turistima, često upravo nautičarima. - Morala sam od nečega živjeti i vidjela priliku u marini i u vrtu - kaže nam.

image
OPG Senkini dvori
Srdjan Vrancic/Cropix

No, nije u igri samo svježe organsko povrće. Senka pravi i travaricu, pa rakije od smokve i višnje, ružin liker i sirup te sirup od mente. Ona i Željko imaju i maslinovo ulje. Tajna njezina veselja?

- Živjeti u prirodi s prirodom. Pozitivno gledati, pomagati drugim ljudima i voljeti ih” - sažima Senka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:39