OPG MAGRIŽ

Vesna i Mirjenko Mrakovčić uzgajaju na Krku 320 ovaca: ‘Naš sir pobjeđuje gdje god da se pojavi‘

Njihovo je izletište jedna od postaja tzv. zelene magistrale, neslužbenog lanca priobalnih OPG-ova kojima rado pribjegavaju nautičari
 Srdjan Vrancic/Cropix

Dobra ideja često je stvar naoko sasvim običnog trenutka, baš kao u slučaju 59-godišnje Vesne Mrakovčić s otoka Krka. Prije mnogo godina, priča nam sada, dok kraj nje sjedi njezin 70-godišnji suprug Mirjenko, radila je u vrtu, među ostalim s ružmarinom. Kad je završila, pojela je malo svog domaćeg ovčjeg sira, uzimajući ga prstima koji su još uvijek mirisali po toj začinskoj biljci i jednostavno se dogodio klik. Pomislila je da se radi o vrlo dobroj kombinaciji i sasvim spontano započela, pokazalo se, uspješan eksperiment u kojem i sami imamo priliku uživati.

Kadulje i smilje

Naime, na stolu ispred Vesne i Mirjenka, na pladnjevima, nižu se njihov ponos i život - različite vrste sireva. Tu je, neizostavno, onaj od kojeg je sve krenulo - Zeleni bodul s ružmarinom, ali i još niz drugih, među ostalim najstariji koji trenutno imaju u asortimanu, “kralj” koji nosi i ime po kojem su njihov OPG i domaćinstvo poznati - Magriž. Riječ je o siru starom dvije godine, sazrelom u mješavini kadulje i smilja. Na njemu i ostalim tradicionalnim krčkim ovčjim sirevima “s dozom pomaka” izgradili su uspješan obiteljski biznis u kojem tradicija igra vrlo veliku ulogu. Vidi se to i u samom imenu. Službenog naziva OPG Mirjenko Mrakovčić, njihovo je domaćinstvo, odnosno izletište doista poznatije kao Magriž, ili u prijevodu s lokalnog dijalekta “smilje”, i jedna od postaja tzv. zelene hrvatske magistrale, neslužbenog lanca priobalnih OPG-ova kojima rado pribjegavaju kako nautičari, tako i ostale vrste turista.

Slobodne ovce

Samo izletište, to jest OPG smješten je u malom selcu po imenu Lakmartin, koje s njih dvoje broji svega 15 stalnih stanovnika, a udaljeno je tek desetak minuta vožnje automobilom od najstarije i, po broju vezova, druge najveće marine u Hrvatskoj, marine Punat na Krku, inače dvostrukog dobitnika Zlatnog sidra. Magrižu je ovo nova adresa. Do studenoga prošle godine bili su locirani u još bližem Korniću.

Sam OPG osnovan je 2003. godine, no tom formalnom činu prethodila su desetljeća rada. Oda tom radu ispisana je po zidovima cijelog domaćinstva - deseci i deseci izvješenih priznanja, pohvalnica i plaketa te fotografije predaka, sve redom ljudi koji su živjeli od zemlje.

“Koja je specifičnost našeg sira? Ta da gdje god da dođe pobijedi”, govori uz smijeh Mirjenko. No, nije riječ samo o dobroj šali. Šest puta bili su nacionalni prvaci, zauzimali su peto i sedmo mjestu na međunarodnim natjecanjima.

Samo izletište Magriž sastoji se od ugostiteljskog objekta, u sklopu kojeg je i prodavaonica s njihovim zaštitnim proizvodima - sirom i maslinovim uljem. Cijena potonjeg, ovisno o ambalaži, kreće se od 100 do 120 kuna, dok je u slučaju sira diktira njegova starost - od 140 do 250 kuna po kilogramu. Tu su i pripadajuća sirana površine 150 četvornih metara te klaonica, koje iz dvorišta “nadzire” magarac Dundo, pridošlica s jednog od dubrovačkih OPG-ova.
“Imamo samo jednog magarca. Kad sam ja doma, onda imamo dva”, ponovno se šali Mirjenko.

Stare masline

No, prava se čarolija, ona o kojoj u sirani Magriž sve ovisi, događa dva kilometra dalje, na pašnjacima na kojima trenutno travu brsti njihovih 320 ovaca. O njima i Vesna i Mirjenko pričaju s izrazitim poštovanjem. Žive na ograđenom pašnjaku, no mimo toga potpuno su slobodne. Cijelo vrijeme su vani, slobodno žive i pasu, same biraju gdje će leći. Uz to, dobivaju samo još domaće sijeno, također uzgojeno na obiteljskim livadama.

“Ovca vani sve radi po svom ukusu i to je vrlina ovog sira”, kažu Mrakovčići. S mužnjom mlijeka počnu kad krene trava, u travnju, a staju krajem kolovoza.

Što se tiče njihova drugog zaštitnog proizvoda, maslinova ulja, dođu i do 650 litara, sve iz nasada maslina starih između 100 i 200 godina.

Svoje proizvode dostavljaju gdje god treba, a neizostavna je i povezanost s gostima marine Punat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:58