POLITIČKA KRIZA

Alžirci održavaju izbore, oporba poziva na bojkot: ‘Zemlji je potrebna nužna promjena‘

U veljači je predsjednik Abdelmadžid Tebun raspustio zakonodavno tijelo koje je izabrano 2017. godine s mandatom do 2022.
Predizborni plakati
 Ryad Kramdi/AFP

Alžirci glasaju u subotu na prijevremenim parlamentarnim izborima u jeku poziva oporbe na bojkot.

U veljači je predsjednik Abdelmadžid Tebun raspustio zakonodavno tijelo koje je izabrano 2017. godine s mandatom do 2022. godine.

Parlament je izabran pod vlašću Abdelaziza Bouteflike, koji je bio prisiljen odstupiti 2019. godine nakon višemjesečnih masovnih uličnih prosvjeda protiv njegove dvadesetogodišnje vladavine.

Tebun, koji je na dužnost stupio u prosincu 2019., rekao je da je u sjevernoafričkoj zemlji nužna "temeljna promjena" kako bi se stvorile institucije kojima se u potpunosti vjeruje.

image
Ryad Kramdi/AFP

Alžirski prosvjedni pokret, poznat kao Hirak, kritizirao je Tebuna jer je bio dio Bouteflikina režima, unatoč činjenici da je Tebun s premijerske dužnosti smijenjen nakon tri mjeseca.

Mnogi pristaše Hiraka pozivaju na bojkot glasanja. Vodeće ljevičarske stranke rekle su da će također bojkotirati izbore bojeći se mogućih prijevara.

U međuvremenu, islamisti pod vodstvom Pokreta društva za mir i sekularne stranke, nekada odane Boutefliki, također se natječu za mjesta u zakonodavnom tijelu od 407 članova.

Pokret društva za mir najveća je alžirska islamistička stranka i bila je glavna oporbena snaga u raspuštenom parlamentu.

Pravo glasa ima oko 24,4 milijuna ljudi. Konačni službeni rezultati očekuju se kasnije ovog mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. studeni 2021 12:35