NOVA OTKRIĆA

Američki ekonomisti Milgrom i Wilson dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju za teoriju aukcija

Proučavali su aukcije i koristili svoje spoznaje kako bi osmislili nove formate aukcija robe i usluga koje je teško prodati
Paul Milgrom i Robert Wilson
 Anders Wiklund

Američki ekonomisti Paul R. Milgrom i Robert B. Wilson dobitnici su Nobelove nagrade za ekonomske znanosti za 2020. godinu za teoriju aukcije i nove modele nadmetanja u kojima bi prodavatelji težili dobrobiti društva, a ne većem prihodu.

Američki ekonomisti sa sveučilišta Stanford Milgrom i Wilson proučavali su aukcije i koristili svoje spoznaje kako bi osmislili nove formate aukcija robe i usluga koje je teško prodati na tradicionalan način, poput radijskih frekvencija, stoji u priopćenju švedske kraljevske akademije.

Koristeći teoriju aukcija, istraživači pokušavaju razumjeti ishode različitih propisa o nadmetanju i konačne cijene. Posao im otežava činjenica da se ponuditelji ponašaju strateški, na temelju dostupnih podataka, i uzimaju u obzir ono što sami znaju, ali i ono što misle da znaju drugi.

Wilson je razvio teoriju aukcija predmeta sa zajedničkom vrijednošću koja na početku procesa nije poznata ali je na kraju ista za sve. Primjeri uključuju buduću vrijednost radio frekvencija ili količinu minerala na određenom području.

Pokazao je zašto racionalni ponuditelji predlažu cijenu nižu od vlastite najbolje procjene zajedničke vrijednosti, zaključivši da strahuju od "prokletstva pobjednika", odnosno da će platiti previše i u konačnici biti na gubitku.

image
Tommy Andersson
Anders Wiklund

Milgrom je formulirao općenitiju teoriju, koja uključuje zajedničke ali i privatne vrijednosti ponuditelja. Analizirao je strategije nadmetanja u brojnim poznatim formatima aukcija, pokazujući da će format prodavatelju pružiti veći očekivani prihod ako ponuditelji tijekom aukcije saznaju više jedni o drugima i o međusobno procijenjenim vrijednostima.

Dvojica američkih ekonomista izumila su i nove formate za istodobne aukcije više međusobno povezanih predmeta, u ime prodavatelja motiviranog širim društvenim boljitkom, a ne maksimalnim prihodom.

Od njihovog istraživanja koristi su imali prodavači, kupci i porezni obveznici diljem svijeta, zaključila je Švedska kraljevska akademija.

"Ovogodišnji laureati u kategoriji ekonomskih znanosti krenuli su s osnovnom teorijom i upotrijebili svoje rezultate u praktičnoj primjeni, koja je danas u primjeni širom svijeta", konstatirao je predsjedatelj odbora za dodjelu nagrada Peter Fredrikson.

Nagrada za ekonomiju uspostavljena je 1968. godine povodom 300. godišnjice švedske središnje banke. Naknadno je pridodana ostalim Nobelovim nagradama koje se dodjeljuju od 1901. godine prema oporuci švedskog industrijalca i izumitelja dinamita Alfreda Nobela.

Iznos nagrade je ove godine povećan na deset milijuna švedskih kruna (oko 1,1 milijun dolara) i dvojica će je laureata podijeliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2022 00:59