RAZMJENA ZATVORENIKA

Austrijanci koji su godine proveli u iranskim zatvorima pušteni na slobodu i vraćaju se kući

Kamran Kadri i Masud Musaheb, koji imaju i iransko državljanstvo, oslobođeni su nakon 2709 i 1586 dana u zatvoru

Belgija je objavila da su dvojica Austrijanca i Danac zamijenjeni za iranskog diplomata Asatolaha Asadija u iransko-belgijskoj razmjeni zatvorenika u kojoj je prošli tjedan oslobođen i belgijski humanitarni radnik Olivier Vandecasteele

 Didier LEBRUN/various sources/AFP

Dvojica austrijskih državljana godinama zatvorena u Iranu, puštena su na slobodu i vraćaju se kući u sklopu šire razmjene europskih zatvorenika za iranskog diplomata zatvorenog u Belgiji zbog planiranja napada u Francuskoj, objavili su u petak službeni Beč i Bruxelles.

Kamran Kadri i Masud Musaheb, koji imaju i iransko državljanstvo, oslobođeni su nakon 2709 i 1586 dana u zatvoru i "na putu su za Austriju gdje ih željno očekuju njihove obitelji", priopćilo je austrijsko ministarstvo vanjskih poslova, zahvalivšu Belgiji i Omanu na pomoći u njihovu oslobađanju.

U isto vrijeme, Belgija je objavila da su dvojica Austrijanca i Danac zamijenjeni za iranskog diplomata Asatolaha Asadija u iransko-belgijskoj razmjeni zatvorenika u kojoj je prošli tjedan oslobođen i belgijski humanitarni radnik Olivier Vandecasteele.

U austrijskom priopćenju nije bilo spomena o razmjeni ili puštanju drugih zatvorenika.

Kadri, IT menadžer, uhićen je pri slijetanju na teheranski glavni aerodrom kad je došao u posjet rođacima. Kasnije je zatvoren pod optužbama za špijunažu.

Musaheb, inženjer strojarstva u 70-im godinama koji je radio u zrakoplovnoj industriji, uhićen je u siječnju 2019. kada je pratio delegaciju iz tvrtke za radiologijsku terapiju specijaliziranu za liječenje raka, prema Amnesty Internationalu. I on je optužen za špijunažu.

Slučaj dvojice muškaraca podsjeća na druge zapadne državljane koji su zatvarani u Iranu pod optužbama za špijunažu za koje oni, njihove obitelji i skupine za zaštitu ljudskih prava tvrde da su lažne. Zapadne zemlje optužuju Iran da zatvara njihove državljane pod lažnim optužbama kako bi ih kasnije koristio kao pregovaračke adute.

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova najavilo je da će nastaviti raditi na tome da oslobodi trećeg Austrijanca u iranskom zatvoru kojem nisu naveli ime i čija žalba na presudu još uvijek traje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:29