AMERIČKI SAVEZNICI U KRIZI

Bahrein: Kralj pozvao u pomoć zbog prosvjeda. U zemlju stigli vojnici iz Saudijske Arabije i drugih zemalja

U malenoj otočnoj zemlji prosvjeduju šijiti, koji traže ravnopravnost sa sunitima i slobodne izbore
 ap

MANAMA - Bahrein, mala otočna kraljevina u Perzijskom zaljevu, objavila je da je u pomoć pozvala Saudijsku Arabiju i druge zaljevske zemlje nakon najnovijeg prosvjeda proteklog vikenda zbog kojeg su bolnice Maname preplavile stotine ranjenika.

Dodatno jamstvo

Dok se vlast na čelu s kraljevskom obitelji al-Kalifa pripremala za novi val prosvjeda te je blokirala trgove, iz susjedne Saudijske Arabije u zemlju je stigla vojna podrška kao dodatno jamstvo mira i reda. Agencija AFP prenijela je izjavu anonimnog bahreinskog dužnosnika da je u zemlju ušlo 1000 saudijskih vojnika.

Prosvjedi u Bahreinu počeli su sredinom veljače. Iako im se pridavao epitet vjerskih sukoba između većinskog šijitskog stanovništva i vladajuće sunitske elite, riječ je prije, tvrde analitičari, o problemima koje su prouzročile velike razlike u bogatstvu među stanovništvom.

‘Ekstremistički pokret’

Pritom su šijiti uglavnom siromašni, a suniti dobrostojeći. Prosvjednici traže reforme i kraj vladavine kraljevske obitelji, a dosad je poginulo sedam ljudi. Prorežimski zastupnici u parlamentu zatražili su od kralja da proglasi izvanredno stanje ako se ‘ekstremistički pokreti’, kako je okarakterizirala prosvjednike, ne povuku. Zahtjevaju i uvođenje policijskog sata i slanje vojske. Analitičari upozoravaju da bi slanje vojske moglo još više polarizirati društvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 12:48