Kraljevska obitelj i dalje guši prosvjede

Bahrein: Vlasti blokirale ceste i uhitile 5 vođa opozicije

MANAMA - U Bahreinu vlast nastavlja oštro gušiti prosvjede. Strane agencije izvijestile su o uhićenju petorice istaknutih vođa opozicije, a Manama je na udaru kritika i zbog načina na koji je od prosvjednika “očistila” Biserni trg, centar glavnoga grada.

Kritičari vlasti

Vlada je na demonstrante poslala tenkove i helikoptere te upotrijebila suzavac, a svjedoci tvrde da ranjenicima nije dopušten ulazak u bolnice. Glavna gradska bolnica je navodno bila opkoljena, a snage reda pročešljavale su odjele u potrazi za ranjenim prosvjednicima. Napadali su navodno i liječnike koji su pokušavali pokupiti ranjenike s ulica.

Među uhićenim oporbenjacima su Hasan Mušaima, vođa stranke Haq, te Abdel Wahab Husein, čelnik stranke Wafa. Obojica su javno pozvali bahreinsku kraljevsku obitelj da odstupi.

Protiv sunitske vladarske obitelji prosvjeduje se još od sredine veljače.

Sukobi u okolici

U malu otočnu kraljevinu, povezanu mostom sa Saudijskom Arabijom, prije nekoliko su dana ušli vojnici koje je u pomoć režimu poslalo Vijeće zaljevskih zemalja čiji je Bahrein član.

Nakon što je raščišćena Manama, jučer je javljeno o sukobu bahreinske policije i nekoliko stotina demonstranata u šijitskom selu Deih zapadno od Maname. Prometnice koje od glavnoga grada vode prema šijitskim selima su blokirane, a na snazi je izvanredno stanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 07:36