PROZIVAJU PEKING

BIJELA KUĆA POZIVA KINU NA POŠTIVANJE LJUDSKIH PRAVA DOK U SAD-u BJESNE NEREDI 'Komunistička stranka ubila je nenaoružane kineske civile'

 AFP

Bijela kuća pozvala je Peking na poštivanje ljudskih prava, ispunjavanje obveza prema Hong Kongu i prestanak progona etničkih i vjerskih manjina, u priopćenju objavljenom uz 31. godišnjicu krvavog slamanja prodemokratske pobune na Trgu Tiananmen.

"Kineska komunistička stranka ubila je nenaoružane kineske civile, što je tragedija koja se neće zaboraviti", navela je Bijela kuća.

Ona je nadalje pozvala kinesku vladu da ispuni obveze preuzete na temelju Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i Kinesko-britanske deklaracije kojom se uređuje status Hong Konga te da "održi prava i slobode zajamčene svim kineskim građanima prema kineskom ustavu i da zaustavi sustavni progon milijuna pripadnika etničkih i vjerskih manjina."

Godišnjica slamanja prodemokratskih prosvjeda 1989. koincidirala je s prosvjedima protiv rasizma i policijske brutalnosti koji su buknuli diljem SAD-a. Potaknula ih je nasilna smrt Afroamerikanca kojeg je u Minneapolisu ubio bijeli policajac prilikom privođenja, iako privedeni nije pružao otpor.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će na masovne prosvjede odgovoriti vojskom, navodeći da bi mogao poslati vojsku u one države koje nisu uspjele staviti pod nadzor povremeno nasilne prosvjede.

"Američki narod stoji zajedno sa svim kineskim građanima u ostvarivanju osnovnih prava, uključujući pravo na odgovorno i reprezentativno upravljanje te slobodu govora, okupljanja i vjersku vjeru", navela je Bijela kuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:46