PRIJETNJA SVE VEĆA

Bild otkrio detalje iz dramatičnog njemačkog plana obrane: Građani moraju početi graditi skloništa

Ovaj važan strateški dokument trebao bi biti završen do kraja ožujka

Ulaz u atomsko sklonište u Njemačkoj

 John Macdougall/Afp/Profimedia/John Macdougall/afp/profimedia

Prvi put od hladnog rata Njemačka ponovno želi uspostaviti konkretan obrambeni plan. Konkretno, njemački operativni plan (Oplan) utvrđuje kako Njemačka treba postupiti uslijed velikog konflikta, primjerice u slučaju mogućeg napada Rusije na NATO.

Dokument bi trebao biti gotov do kraja ožujka, kad bi se trebali znati svi detalji nove njemačke vojne strategije. U međuvremenu je Bild saznao nekoliko novih informacija iz dokumenta. Stručnjaci koji su upoznati s planom kažu da bi Njemačka trebala služiti kao "tranzitna zemlja", što znači da bi bila točka pretovara za tenkove i projektile koje će se isporučivati na frontu. Za tu bi se svrhu određene autoceste, luke i željeznički pravci privremeno zatvorili za civilni promet, a vojnici bi bili raspoređeni da štite transport.

U Oplanu su navodno već iscrtani i zadaci za civilno stanovništvo. Prema prijedlogu dokumenta, osnovat će se do šest dobrovoljačkih pukovnija za zaštitu elektrana i kritične infrastrukture. Osim toga, građani bi trebali sami sagraditi skloništa, primjerice u svojim garažama ili podrumima. Šef Saveznog ureda za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama, Ralph Tiesler izjavio je da gradnja novih skloništa "više nije izvediva, a ni svrsishodna" zbog vremenskih ograničenja.

U Njemačkoj trenutačno postoji 579 javnih skloništa od zračnih napada. Međutim, ona bi također morala biti obnovljena da bi se mogla koristiti, izvijestio je bavarski javni servis Bayerischer Rundfunk.

Planom obrane Njemačka želi uzeti u obzir povećanu prijetnju unutar Europe. "Ovo bi trebao biti plan koji je izvediv, a ne pusti san ili misaoni koncept, već zapravo nešto opipljivo što na kraju može funkcionirati", rekao je zapovjednik teritorijalnog zapovjedništva oružanih snaga André Bodemann.

Međutim, pojedini stručnjaci već sumnjaju u koncept. "Mislim da je potpuno nerealno željeti takav plan imati u konačnom obliku do ožujka", kaže vojni stručnjak Burkhard Meißner s njemačkog Instituta za obrambene i strateške studije u intervjuu za t-online. Prema Meißneru, nije pogrešno izraditi takav plan s obzirom na povećanu prijetnju iz Rusije. No, vojni stručnjak prije svega smatra da mnogi donositelji odluka nisu dorasli zadatku. "Najviše me brine mentalitet Bundeswehra. Polemički govoreći, Bundeswehr nije vojska, nego samoupravna jedinica. To se ne može tako brzo popraviti", smatra Meißner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:45