ISPITIVAO I MUČIO

BIVŠI DOUŠNIK FBI-ja SEKSUALNO ZLOSTAVLJAO STUDENTICE Od nesretnica je još iznudio oko milijun dolara: 'Teško je opisati što su žrtve pretrpjele'

Ilustracija
 Rafael Ben-Ari / Alamy / Alamy / Profimedia

Šezdesetgodišnji Amerikanac Lawrence "Larry" Ray u utorak je u američkoj saveznoj državi New Jersey uhićen te optužen za iznudu, trgovinu ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja te prisilan rad, piše BBC.

Tužitelji tvrde da je Ray od studentica njujorškog fakulteta Sarah Lawrence iznudio oko milijun američkih dolara (6,9 milijuna kuna) te da ih "emotivno, fizički i seksualno" zlostavljao.

Ray je uhićen nakon što je časopis New York objavio priču o njegovom navodnom "kultu". Amerikanac je odbacio optužbe.

"Tijekom proteklih deset godine, tvrdimo da ne postoje granice zlostavljanja koje su Rayjeve žrtve pretrpjele te da se ne može znati koliko im je štete nanio u godinama koje dolaze", rekao je voditelj FBI-jevog ureda u New Yorku.

Prema pisanju novinara časopisa New York Ezre Marcusa i Jamesa D. Walsha, Ray je svoj zlostavljački pohod započeo 2010. godine, kada se pojavio na fakultetu koji je pohađala njegova kćer nakon što je odslužio zatvorsku kaznu zbog optužbi povezanih s nesporazumom oko skrbništva.

Njegova ga je kćer svojim prijateljima predstavila kao iskrenu osobu koja je neopravdano završila u zatvoru. Ray, inače bivši doušnik FBI-ja, bio je bliski suradnik bivšeg šefa njujorške policije Bernarda Kerika. Kada su se on i Kerik razišli, Ray je pomogao da se Keriku sudi zbog korupcije.

Ray se nakon dolaska na fakultet Sarah Lawrence koji je pohađala njegova kćer uselio u njezinu spavaonicu, a tužitelji kažu da se predstavio kao očinska figura te da je počeo provoditi "terapijske" seanse. Tijekom tih seansi Ray je navodno doznao intimne detalje iz života drugih studenata, uključujući i podatke o njihovom mentalnom zdravlju. Nekoliko je studenata uspio otuđiti od njihovih roditelja te ih je nagovorio da se presele u stan u njujorškoj četvrti Manhattan. Ray ih je uspio uvjeriti da su "slomljeni" te da im treba njegova pomoć.

Tužitelji kažu da je Ray postepeno stjecao povjerenje "slomljenih" studenata. Kada bi ga stekao, podvrgnuo bi ih ispitivanjima tijekom kojih bi ih optužio da su ga pokušali otrovati te da su mu oštetili imovinu. Navodno je poslije toga tražio da priznaju svoja zlodjela, a priznanja bi ishodio pomoću uskraćivanja sna, seksualnog sramoćenja i fizičkog nasilja.

Jednom je prilikom mušku žrtvu optužio da mu je uništila imovinu. Nakon toga je izvadio nož te osobi prijetio "komadanjem". Žrtva je u tim uvjetima priznala.

Rayja se tereti da je pomoći tih lažnih priznanja žrtvama uzimao novce, koje su ga njemu davale tako što su ga uzimale od svojih roditelja i otvarale kreditne linije u bankama. Tužitelji kažu da je od jedne djevojke uzeo 500 tisuća američkih dolara i to nakon što ju je natjerao da se bavi prostitucijom. Više je žrtava za Rayja radilo fizičke poslove bez naknade. Ukupno, Rayja se tereti da je od najmanje pet žrtava iznudio oko milijun dolara.

Novce je navodno oprao preko tvrtke za kupovinu i prodaju internetskih domena.

Ravnateljstvo prestižnog fakulteta priopćilo je za medije da su optužbe iz članka ozbiljne i uznemirujuće te da trenutno istražuju slučaj.

Riječ je o jednom od najskupljih sveučilišta na svijetu, smještenom 24 kilometa sjeverno od Manhattana. Specijaliziran je za humanističke znanosti, a smatra se i ponajboljom obrazovnom institucijom u Americi. Školarina i troškovi smještaja za jednu godinu studiranja stoje više od 55.000 dolara ukupno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:27