IZBORI U DONJOJ SASKOJ

BOLAN PORAZ VLADAJUĆE NJEMAČKE KOALICIJE Omiljeni Škot Angele Merkel izgubio izbore

David McAllister, premijer Donje Saske, bio je kandidat za nasljednika njemačke kancelarke, ali su mu glasači okrenuli leđa
 AFP

Nema dvojbe tko je najveći gubitnik izbora u njemačkoj saveznoj državi Donjoj Saskoj. To je njemačka kancelarka Angela Merkel čiji je ljubimac David McAllister jučer na izborima u vrlo tijesnoj utrci za pobjedu izgubio ured premijera te države. Naime, opozicijska koalicija socijaldemokrata (SPD) i Zeleni dobila je jedno zastupničko mjesto više - dovoljno da oforme vladu i izbace Merkeličine demokršćane (CDU) koji su pojedinačno dobili najviše glasova.

Poraz u Donjoj Saskoj tim je veći jer se smatra pokazateljem ishoda izbora na državnoj razini, zakazanih za rujan ove godine. Iako je Angela Merkel i dalje favorit utrke, njeni suparnici su prekjučerašnji poraz stranke dočekali kao argument da je bitka daleko od izgubljene, odnosno dobivene. Merkel je izjavila kako je poraz u toj državi - bolan. Naime, ta država, ključna poljoprivredna i industrijska regija Njemačke, slovi kao nešto najbliže “neodlučnoj zemlji” kakve odlučuju o ishodu američkih izbora. Bez obzira na ishod budućih izbora, u jednom udarcu, pobjedom u Donjoj Saskoj, opozicija lijevog centra dobila je većinu u gornjem domu Bundesrata, što znači da može blokirati ključne zakone koje predloži vlada, a i sama inicirati donošenje zakona.

Gubitak te države velika je pljuska McAllisteru, zvijezdi u usponu Merkeličine stranke. McAllister (42), čiji je otac Škot, bio je na čelu vlade od 2010., a u tjednima uoči izbora pozivao je pristaše da pojačaju snagu koalicijskog partnera, liberalne stranke Slobodnih demokrata (FD), za koju se očekivalo da će teško prijeći izborni prag od pet posto. Glasači su ga, čini se, i predobro poslušali. McAllistera se smatra najvjerojatnijim nasljednikom Angele Merkel na čelu stranke. Njegov će poraz šefici prouzročiti glavobolju jer joj je manevarski prostor sada, uoči izbora, sužen i morat će biti oprezna oko niza političkih pitanja, primjerice rješavanje krize eura.

Jedan od rijetkih političara koji ističu svoje strano podrijetlo, McAllister se sam nazivao Merkeličinim “Macom” i naglašavao kako će njegova škotska štedljivost pomoći “izbalansirati državnu blagajnu”. Isticao je kako je to posljednji put efikasno uradio također jedan Škot, koji je vodio Donju Sasku kad je taj dio zemlje bio dio britanske zone.

CDU je, s druge strane, dobio 36 posto, što je pad od 6,5 posto u odnosu na prethodne izbore 2008. godine. Ankete su, pak, predviđale da će demokršćani osvojiti minimalno 40 posto glasova. Analitičari navode da je uspjeh FD-a postignut na uštrb CDU. Opozicijski socijaldemokrati dobili su 33 posto glasova.

Ovaj neuspjeh je peta pobjeda socijaldemokrata i Zelenih nad Angelom Merkel u protekle dvije godine, uključujući tradicionalno uporište Baden-Württemberg i najnapučeniju državu Sjevernu Rajnu-Vestfaliju. Taj gubitnički niz mogao bi potpaliti strahovanja da će Angela Merkel svoju popularnost teško pretočiti u glasove za stranku na skorim izborima.

Najveći pobjednik izbora u Donjoj Saskoj je Stranka Zelenih s osvojenih 13,7 posto, što je njihov najbolji rezultat u toj državi.

Uska pobjeda socijaldemokratima, pak, ne donosi previše razloga za slavlje uoči okršaja na nacionalnoj razini.

Šef stranke i rival Angele Merkel, Peer Steinbrück, prihvatio je odgovornost za slabljenje stranačkih šansi zbog niza verbalnih gafova uoči glasovanja. Izjavljivao je tako da je kancelarska plaća premala, a istodobno se doznalo da masno naplaćuje svoje govore i javne nastupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 21:09