ZA NOVU ŽELJEZNICU

Britanci izgradili ‘mrcinu‘ za probijanje tunela: Florence je teška čak dvije tisuće tona!

Britanska tvrtka koja gradi novu brzu željeznicu predstavila je svoju "mrcinu" za probijenje tunela
Novi rovač tunela počinje s radom na željeznici
 Bradley Page/Solo/Profimedia

Britanska tvrtka High Speed Two (HS2) predstavila je u West Hydeu u regiji Hertfordshire svoj napredni stroj za kopanje tunela. Dugačak je čak 170 metara, teži više od dvije tisuće tona, a dali su mu ime po engleskoj bolničarki i utemeljiteljici modernog sestrinstva Florence (Nightingale).

Florence će za svoj prvi zadatak imati probiti tunel ispod Chiltern Hillsa, koji će biti dugačak šesnaest kilometara. Očekuje se da će stroj neprestano raditi tri godine. Njime će upravljati sedamnaest zaposlenika, koji će se izmjenjivati u 12-satnim smjenama.

Izvršni direktor HS2-a Mark Thurston "mrcinu" za tunele opisao je kao "golemi korak unaprijed". Florence je izgrađena kako bi unaprijedila i ubrzala planiranu izgradnju nove brze željeznice koja će prvoj fazi izgradnje povezivati London i regiju West Midlands.

Thurston je kazao kako će "tuneli koje Florence probije omogućiti bolju povezanost ljudi i robe sa sjevernim dijelovima zemlje."

Samu je Florence izgradila tvrtka Herrenknecht u jugozapadnoj Njemačkoj. Do Hertfordshirea je stigla u diijelovima i to u tristo pojedinačnih pošiljki.

Klimatski aktivisti zabrinuti su zbog emisija CO2 prilikom izgradnje nove željeznice, a nezavisna revizijska tvrtka upozorila je na to da bi troškovi izgradnje mogli doseći i 106 milijardi funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:57