PREMIJERKA SRBIJE

Brnabić odgovorila Jandrokoviću: ‘Sada i službeno prijetite! Jedna članica EU-a usuđuje se to javno reći?‘

‘Vaši ‘heroji’ pobili su nenaoružane ljude, u bijegu, iz zraka‘, kaže premijerka Srbije

Ana Brnabić

 Julien De Rosa/Afp

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže je da hrvatsko političko vodstvo "sada i službeno prijeti" da će blokirati europski put Srbije.

Njezina reakcija uslijedila je nakon izjave predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića koji je u nedjelju rekao da će Zagreb koristiti pregovore Srbije za pristupanje EU kako bi poslao poruku da neće tolerirati stvari poput optužnice protiv hrvatskih pilota za Petrovačku cestu.

- Jedna članica EU se usuđuje javno reći da ako tražite pravdu za ubojstvo srpske djece, jer četvero je tamo pobijeno, starosti od šest do 13 godina, da zbog toga ne možete biti dio EU. To je vladavina prava? To su europske vrijednosti? I nije vas sramota to reći otvoreno?, napisala je Brnabić na Twitteru.

Komentirajući poziv Jandrokovića svima u Srbiji da se “pogledaju u ogledalo”, Brnabić je kazala da se Srbija pogledala u ogledalo i shvatila da mora tražiti pravdu za pobijenu djecu, djevojke i starce na Petrovačkoj cesti, kolovoza 1995. godine.

- A što Vi vidite kada se pogledate u ogledalo? Čovjeka koji brani i slavi ubojice djece, djevojaka i staraca? Vaši ‘heroji’ pobili su nenaoružane ljude, u bijegu, iz zraka, napisala je premijerka Srbije.

Brnabić je navela da se Srbija okrenula budućnosti i pozvala Jandrokovića da napravi isto. “Počnite gledati u budućnost, bit će Vam lakše", zaključila je.

Brnabić je svoje poruke na Twitteru završila pitanjem "kada će se steći uvjeti da Aleksandar Vučić posjeti najveće mjesto stradanja srpskog naroda - Jasenovac", podsjetivši da Beograd "još čeka odgovor na najavu službenog posjeta".

"Hoćete li uspjeti smoći snage da osigurate predsjedniku Srbije da stavi cvijet na mjesto stratišta desetka i stotina tisuća najbrutalnije pobijenih Srba, Židova i Roma, od strane ustaškog režima NDH? Počnite da gledate u budućnost, bit će Vam lakše", poručila je Brnabić.

Istodobno, beogradski mediji objavili su u nedjelju navečer najavu odvjetnika preživjelih iz kolone na Petrovačkoj cesti da će Tužiteljstvu za ratne zločine u Beogradu podnijeti novu kaznenu prijavu za isto djelo za koje se terete četvorica pilota.

Kaznena prijava "sa pisanim dokazima Hrvatske vojske" bit će, kako je za portal Večernjih novosti rekao odvjetnik Dušan Bratić, podnesena "i protiv admirala Davora Domazeta Loše, načelnika Obavještajne uprave Glavnog stožera HV u Oluji.

Najavio je prijavu i protiv brigadira Ilije Maričića, pomoćnika načelnika Glavnog stožera zaduženog za uporabu Raatnog zrakoplovstva i generala Pavla Miljavca, šefa Operativnog tima A u Glavnom stožeru u vrijeme oba zločina, i na komunikaciji Bosanski Petrovac - Ključ i u Svodni".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:43