KAKO STE GLASALI?

ČITATELJI SLOŽNI Njih gotovo 14.000 ogromnom većinom odlučilo da je opravdano srušiti oteti avion sa 164 putnika koji juri prema stadionu

 Michael Dadler / Kai Pfaffenbach / REUTERS

Je li opravdano ubiti 164 putnika i nekoliko terorista u zrakoplovu da bi se spasio bitno veći broj žrtava na stadionu prema kojem zrakoplov juri?

U subotu navečer na našem smo portalu postavili to pitanje čitateljima u sklopu hipotetske situacije u kojoj njemački pilot Eurofightera Lars Koch sruši putnički avion čiji otmičari su ga usmjerili prema dupkom punoj Allianz Areni u Münchenu. Pilot je uzletio na dojavu kontrole leta da je Lufthansin Airbus A320 otet, a kad je pitao je nadređene što da učini i nije dobio nikakav odgovor, postupio je po svojoj savjesti.

Zbog te bi odluke u Njemačkoj završio u zatvoru jer je Ustavni sud te zemlje 2006. godine odbacio kao neustavnu odredbu zakona o sigurnosti u zračnom prometu koja je pilotima borbenih aviona ostavljala na volju da u krajnjem slučaju sruše oteti avion ako procijene da bi time nastala manja šteta.

Čitatelji jutarnjeg.hr su za ovu temu pokazali veliki interes, ali i rijetko viđenu složnost. Naime, od njih 13 644, čak 87 posto (brojem: 11 870) njih smatra da je pilot postupio ispravno i da je trebao srušiti putnički avion kako bi spriječio znatno veći broj žrtava na stadionu. Tek 10 (1364) posto onih koji su sudjelovali u anketi smatra da to nije trebao učiniti, dok je njih 3 posto neodlučno.

O ovom pitanju Nijemci će se izjasniti 17. listopada, kada će milijuni gledatelja imat će priliku suditi fikcionalnom pilotu Larsu Kochu. Njemačka javna televizija ARD zajedno s austrijskim ORF-om i švicarskom javnom televizijom će u ponedjeljak 17. listopada u 20.15 sati emitirati televizijski film “Teror” (prema predlošku Ferdinanda von Schiracha) koji tematizira gore spomenutu situaciju i naknadno suđenje pilotu. Poslije emitiranja će gledatelji Njemačke, Austrije i Švicarske telefonom i internetom moći glasati - je li pilot kriv ili nije kriv, je li smio ili nije smio odlučivati tko će ostati živ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:41