ZAJEDNO S MELANIJOM

Covid tretirao kao običnu prehladu, a sad je procurilo što je Trump u tajnosti učinio prije odlaska iz Bijele kuće

U prosincu je Trumpov liječnik dr. Jerome Adams rekao kako Trump čeka svoju dozu Pfizer cjepiva jer za to “postoje medicinski razlozi”. I zbog toga nije bio cijepljen, iako je Joe Biden cjepivo primio 21. prosinca.
Donald i Melania Trump
 Mandel Ngan/AFP

Bivši američki predsjednik Donald Trump cijepio se protiv covida-19 još u siječnju, dok je bio stanar Bijele kuće. Tako prenosi relevantan portal Axios koji kao izvor navodi jednog od Trumpovih savjetnika.

Donald Trump se od pojave koronavirusa prema njemu ponašao kao da je riječ o običnoj prehladi i nije s tim stavom prestao niti kad je u listopadu završio u bolnici gdje mu je, kako je nedavno objavio The New York Times, stanje bilo bitno teže nego što je javnost bila upoznata. Naime, Trump je tada u Bijeloj kući primio kisik.

Nakon što je izgubio predsjedničke izbore, Trump je tvrdio da je to zbog odluke farmaceutskih kompanija da objave da imaju cjepivo koje se može primijeniti tek nakon što su izbori prošli. To je ponovio i u nedjelju na skupu Konzervativne konferencije (CPAC) kad je rekao da sada demokrati samo nastavljaju njegov plan cijepljenja. Na CPAC-u je bivši američki predsjednik pozvao sve okupljene da se cijepe. Republikanke i republikanci spadaju u društvene skupine koje imaju najveću nesklonost prema cijepljenju, prenosi anketa Civiqsa

Administracija, s druge strane, tvrdi da nije bilo nikakvih planova te da su morali krenuti gotovo pa od nule. Nedavno je SAD premašio pola milijuna žrtava pandemije, više nego što je ljudi poginulo u tri najveća posljednja rata: Prvi i Drugi svjetski te Vijetnamski.

Inficirana je bila i njegova supruga Melania, koja je također bila cijepljena u siječnju. No, i dalje nije poznato čije su cjepivo primili.

U prosincu je Trumpov liječnik dr. Jerome Adams rekao kako Trump čeka svoju dozu Pfizerova cjepiva jer za to “postoje medicinski razlozi”. I zbog toga nije bio cijepljen, iako je Joe Biden cjepivo primio 21. prosinca.

"Sa znanstvenog gledišta, podsjetit ću ljude da je predsjednik imao covid u posljednjih 90 dana", rekao je Adams tada za "Face the Nation", emisiju mreže CBS. "Primio je monoklonska antitijela tijekom liječenja, dakle politika na stranu, postoji medicinski razlog”, zaključio je dr. Adams.

Na CPAC-u je Trump snažno napadao Joea Bidena, ali se čini da to nije polučilo očekivani rezultat. Rezultati ankete koju je objavio The Hill, a koju su za potrebe ovog portala izradili Harvard CAPS/Harris poll, govori da predsjednik ima podršku od 61% američke javnosti.

Trump je u isto doba svog mandata, dakle u veljači 2017. godine, imao podršku 48% ispitanika. A mogao bi se zabrinuti i rezultatima ankete na CPAC-u gdje je dobio 51% podrške za predsjedničku kandidaturu 2024. godine, ali to je realno samo 51% među njegovim gorljivim pobornicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2021 18:41