ZABRANJUJU IM VIDEOIGRE

Djeci ne daju da igraju više od 90 minuta dnevno

 Profimedia

Što se igralo, igralo se. Kineski tinejdžeri više neće moći provesti neprospavane noći igrajući online videoigre i preživljavajući na zaslađenim sokovima i grickalicama jer im je vlada od utorka to zakonski zabranila.

Naime, odlučili su kako maloljetni igrači neće smjeti imati pristup online videoigrama od 22 sata do 8 sati ujutro. Osim toga, igranja preko dana im je ograničeno na 90 minuta, a preko vikenda i praznika će ispred ekrana moći provesti tri sata.

Problemi

Ograničili su im i količinu novca koji smiju potrošiti na gaming profilima. Igrači koji imaju od osam do 16 godina smiju mjesečno potrošiti do 200 juana (oko 190 kuna), a oni između 16 i 18 godina do 400 juana (oko 380 kuna) mjesečno. Kina je inače drugo najveće tržište videoigara na svijetu, odmah iza SAD-a, prenosi BBC. Njihova vlada, međutim, godinama upozorava na negativne utjecaje koje videoigre imaju na djecu i razvoj njihovog mozga.

Prošle su godine kao krivca za sve veću kratkovidnost u djece pronašli upravo u videoigrama. Tada su zaustavili razvoj svih novih videoigara, ograničili vrijeme igranja i stvorili sistem dobnog ograničenja. Te mjere trajale su ravno devet mjeseci, nakon čega su ih vlasti ipak odlučile ukinuti. Naime, veliki problem je bio što se nisu sve kompanije pridržavale tih mjera, a u konačnici su nanijeli jak udarac inače unosnoj kineskoj industriji.

Sada je pak vlada odlučila uvesti mjere na sve postojeće online platforme i direktno će nadgledati njihova izvršenja. Kompanije će surađivati s vladom tako da će moći usporediti identitet i godište svakog korisnika s postojećim vladinim podacima. Naime, uvjet za igranje online videoigara u Kini je prethodno davanje osobnih podataka.

Kina ima oko 800 milijuna aktivnih korisnika interneta, a 29 milijuna mlađe je od 10 godina. Gotovo 70 posto djece ima svoj vlastiti pametni telefon, a polovica djece u dobi između sedam i devet godina, imaju pristup internetu. Prema posljednjih podacima, 14 posto maloljetnika, odnosno oko 33 milijuna mlađih od 16 godina, smatralo se ovisnicima o internetu.

Nose pelene

Mnogi od njih dnevno provedu više od 17 sati online, a kako ne bi morali ići na toalet, nose pelene. Kina je prva zemlja koja je priznala da je ovisnost o internetu poremećaj, još 2008. godine. Od tada se diljem zemlje otvaraju kampovi u kojima se djeca liječe od ovisnosti o internetu i videoigrama. Prošle je godine Svjetska zdravstvena organizacija proglasila ovisnost o igranju videoigara mentalnim poremećajem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:04