PROSVJEDNICI U KUĆAMA

FOTO Bank of America slučajno otkrila da joj najviše smetaju aktivisti koji spriječavaju ovrhe nekretnina

BAC je u e-mailu svojim agentima napravio propust koji je otkrio kako im više problema stvaraju prosvjednici koji ometaju 'žilu kucavicu' bankarskog sustava
 AFP

WASHINGTON - Iako je pokret 'Occupy' doživio svojevrsni slom, jer su vlasti prisilno raspustile prosvjedničke kampove i šatorska naselja, aktivisti u Sjedinjenim Američkim Državama pronašli su novi način prosvjedovanja koji još više pogađa financijske institucije, točnije banke. Naime, prosvjednici su s ulica prešli u domove onih građana kojima prijeti pljenidba ili ovrha kuća zbog neredovitog plaćanja hipoteke .

Novi je pokret nazvan 'Occupy our homes' i za sada ne privlači pažnju medija. Međutim, pokret je privukao pažnju banaka koje u njemu vide veliku prijetnju. Na primjer, današnji je dan proglašen 'danom akcije (Day of Action) tijekom kojeg će prosvjednici u 25 gradova na licu mjesta onemogućavati terenske agente banaka prilikom pokušaja prisilnog iseljavanja građana .

Koliko prosvjednici zastražuju banke i slične ovršiteljske institucije najbolje pokazuje interni e-mail kojeg je vodstvo Bank of America poslalo svojim terenskim agentima. U njemu se nalaze uputstva za ponašanje u novim izvanrednim okolnostima, 'koje bi mogle imati vrlo negativan utjecaj za našu industriju'.

Pročitajte uputstva za ponašanje bankovnih agenata (kliknite za uvećanje)





Agentima banke savjetuje se da ne ulaze u obračune s prosvjednicima te da prilikom izlaska na teren provjere sve napuštene nekretnine nad kojima je BAC izvršila ovrhu kako bi se uvjerili da su osigurane. Uz to, agentima se predlaže da građane i prosvjednike upozore na medijsku politiku banke te da prijave sve incidente koji bi mogli imati loše medijske implikacije.

Unatoč želji BAC zaštiti svoje interese, e-mail je zapravo otkrio njezinu 'najslabiju kariku' u sustavu. Nenamjerno su otkrili kako im više problema stvaraju prosvjednici koji ometaju 'žilu kucavicu' bankarskog sustava - ovrhu i prodaju nekretnina, nego aktivisti koji su kampirali po ulicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 00:54