ISTRAŽIVANJE

Francuska studija: Pfizerovo cjepivo ne povećava kardio rizike kod starijih od 75

Istraživanje je provedeno u sklopu znanstvene interesne skupine Epi-Phare koja udružuje Agenciju za lijekove i zdravstveno osiguranje
 Ahmad Al-rubaye/AFP

Cjepivo protiv covida-19 Pfizer/BioNTecha ne povećava rizik teških kardiovaskularnih problema (srčani udar, moždani udar, plućna embolija) kod osoba starijih od 75 godina, prema službenom francuskom istraživanju objavljenom u ponedjeljak.

Rezultati tog istraživanja "sugeriraju da cijepljenje Pfizer/BioNTechovim cjepivom nije povezano s povećanim rizikom teških kardiovaskularnih problema kod osoba starih 75 ili više godina", bilo nakon prve ili druge doze, zaključuju autori.

Istraživanje je provedeno u sklopu znanstvene interesne skupine Epi-Phare koja udružuje Agenciju za lijekove (ANSM) i zdravstveno osiguranje (Cnam).

Istraživanjem su uzeti u obzir svi slučajevi hospitalizacije o kojima je izviješteno u Francuskoj zbog infarkta, moždanog udara i plućne embolije između prosinca 2020. i ožujka 2021. kod pacijenata starih 75 ili više godina, cijepljenih i necijepljenih. U studiju je uključeno blizu 30.000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 12:42