DOGOVOR

Francuski socijalisti i krajnji ljevičari idu zajedno na parlamentarne izbore

Dogovor je oblikovan pod vodstvom vođe LFI-a Jean-Luca Melenchona, koji je prošao bolje od socijalista na predsjedničkim izborima

Jean-Luc Melenchon

 Julien De Rosa/AFP

Francuski socijalisti i krajnje lijeva stranka Nepokorena Francuska (LFI) postigli su u srijedu načelni dogovor da će se zajedno natjecati na parlamentarnim izborima u lipnju.

Koalicijski dogovor, koji su Zeleni i komunisti ovaj tjedan već prihvatili, znači da će se francuska ljevica ujediniti prvi put u 20 godina, ali ovaj put pod vodstvom euroskeptične ljevičarske Nepokorene Francuske (LFI).

"Želimo imati zastupnike u većini izbornih okruga kako bismo spriječili Emmanuela Macrona da nastavi provoditi svoju nepravednu i brutalnu politiku ... i kako bismo porazili krajnju desnicu", istaknuli su socijalisti i LFI u zajedničkom priopćenju nakon višednevnih teških pregovora.

Dogovor je oblikovan pod vodstvom vođe LFI-a Jean-Luca Melenchona, koji je prošao daleko bolje od socijalista na predsjedničkim izborima prošli mjesec. Bio je treći s 22 posto glasova, dok je kandidatkinja socijalista, gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo, dobila samo 1,75 posto glasova.

Melenchon je istupio iz Socijalističke stranke 2008. pošto nije uspio razvodniti njezino proeuropsko stajalište. To je očito i u koalicijskom dogovoru u kojem su nekoć jako proeuropski nastrojeni socijalisti pristali da "neće poštovati" ili da će barem "privremeno odstupati" od EU pravila u nizu gospodarskih, socijalnih i proračunskih politika.

Koalicijski dogovor, koji još mora odobriti nacionalni odbor Socijalističke stranke na sastanku u četvrtak navečer, ističe da obje stranke žele da se EU više posveti socijalnim pravima i zaštiti okoliša.

Politike novog ljevičarskog saveza uključuju i planove za snižavanje dobi za umirovljenje sa 62 na 60 godina, podizanje minimalne plaće i ograničenje cijena esencijalnih proizvoda.

Macron je prošli mjesec osvojio drugi predsjednički mandat, ali trebat će većinu u parlamentu da bi mogao progurati svoje liberalne politike, uključujući podizanje dobi za mirovinu na 65 godina. Macron će prisegnuti u subotu.

Socijalistička stranka dala je Francuskoj dva predsjednika od Drugog svjetskog rata i bila je jedan od pokretača europskih integracija.

Socijalistički veterani, uključujući bivšeg vođu stranke Jean-Christophea Cambadelisa, već su pozvali stranačke kolege da blokiraju koalicijski dogovor smatrajući da bi to mogao biti kraj proeuropskih snaga na ljevici.

Corinne Narassiguin, jedna od čelnica stranke, rekla je da bi socijalisti po tom dogovoru imali samo 70 kandidata u matičnoj Francuskoj i možda još nekoliko u prekomorskim teritorijima. Po dogovoru, samo jedan kandidat iz svake stranke koja pristupi koaliciji natjecat će u svakom izbornom okrugu.

Donji dom francuskog parlamenta ima 577 zastupnika.

Nedavno ispitivanje javnog mnijenja Harris Interactivea pokazalo je da su ujedinjena ljevica i savez Macronove centrističke stranke i konzervativaca izjednačeni i da imaju potporu 33 posto birača. No po francuskom većinskom izbornom sustavu koji se provodi u dva kruga Macron bi ipak mogao dobiti većinu zastupničkih mjesta u parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:12