VEĆA TRANSPARENTNOST

GOOGLE, MICROSOFT I FACEBOOK POBUNILI SE PROTIV AMERIČKE VLADE! Traže pravo na objavu detalja o zahtjevima za špijuniranje

 AFP PHOTO/KIMIHIRO HOSHINO / AFP PHOTO/KIMIHIRO HOSHINO

WASHINGTON - Tri najveće američke internetske kompanije zatražile su od američke vlade da im omogući veću transparentnost u vezi njezinog zahtjeva za zaštitu nacionalne sigurnosti, u pokušaju da se opravdaju nakon medijskih izvješća da su bile voljni partneri u davanju podataka svojih korisnika obavještajnim agencijama.

Google je s takvim zahtjevom prvi izašao u javnost, objavivši otvoreno pismo u kojem traži od američkog ministarstva pravosuđa dozvolu da objavi broj i opseg podataka koje su od tvrtke zahtijevale obavještajne agencije, uključujući i povjerljive zahtjeve u sklopu programa obavještajnog nazora inozemstva (FISA). Potom su i Microsoft i Facebook objavili slična priopćenja, poduprijevši takav zahtjev Googlea.

Tri kompanije, i još nekoliko drugih, našle su se u središtu pozornosti nakon što su prošloga tjedna The Guardian i Washington Post pisali o njihovoj ulozi u programu prikupljanja podataka pod imenom Prism, koji provodi američka Nacionalna agencija za sigurnost.

U Googleovom pismu, u kojem je ta kompanija po prvi puta priznala da je dobivala zahtjeve FISA-e, pojašnjava se da bi objava ukupnog broja zahtjeva u vezi nacionalne sigurnosti pokazala da ta kompanija ne daje vlastima neograničeni pristup podacima njezinih korisnika.

„Navodi u medijima da naše udovoljavanje tim zahtjevima daje američkoj vladi neograničeni pristup podacima naših korisnika jednostavno nisu istiniti“, kaže Googelov voditelj pravnog odjela David Drummond u pismu upućenom američkom državnom odvjetniku Ericu Holderu i direktoru FBI-a Robertu Muelleru.

Još od 2010. godine Google objavljuje polugodišnja izvješća o transparentnosti u kojima navodi podatke o broju zahtjeva koje prima od vlasti. No, ta izvješća nikad nisu uključivala zahtjeve u sklopu FISA-e zbog njihove povjerljive prirode.

I druge internetske kompanije, koje su obično žestoki rivali oko svih bitnih pitanja, sada su se vrlo brzo pridružile Googleu. Izvori bliski tim kompanijama kažu da njihov zahtjevi nisu koordinirani.

„Omogućavanje veće transparentnosti u vezi ukupnog obujma zahtjeva u vezi nacionalne sigurnosti, uključujući i FISA-u, pomoglo bi zajednici da razumije i raspravi ta važna pitanja“, stoji u pismu Microsofta.

Vodeća društvena mreža Facebook nekoliko minuta nakon objave Microsofta proslijedila je svoje pismo u kojem navodi: „Pozdravili bismo mogućnost da podnesemo izvješće o transparentnosti koje bi nam omogućilo da podijelimo s onima koji koriste Facebook diljem svijeta da upotpune sliku o tome što kakve smo zahtjeve od vlade dobili i kako smo odgovorili“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 20:37