SPREMNI ZA GOSTE

GRCI OTKRILI KADA STARTAJU S TURISTIČKOM SEZONOM 'Pokazali smo da smo jamac sigurnosti, imamo 'higijenski štit' u svakom turističkom mjestu'

 AFP

Grčka turistička sezona započet će idućega mjeseca, a međunarodne čarter linije za popularne destinacije bit će uspostavljene u srpnju, rekao je grčki premijer Kiriakos Micotakis.

- Turističko razdoblje počinje 15. lipnja kad se mogu otvoriti sezonski hoteli - izjavio je Micotakis u srijedu u televizijskom obraćanju.

- Napravimo ovo ljeto epilogom (korona) krize - dodao je.

Pandemija koronavirusa prijeti turističkoj industriji koja je ključna za grčku ekonomiju.

Prethodno su ministri turizma EU-a postigli dogovor da "učine što god je potrebno za brz i potpun oporavak europskog turizma".

Micotakis je poručio da je Grčka pokazala, adekvatnom kontrolom pandemije, da je "jamac sigurnosti, vjerodostojnosti i zdravlja".

- To je sjajna reputacija - rekao je grčki premijer, dodajući da je zemlja omogućila "higijenski štit u svakom turističkom mjestu, što je naša strast koju uvijek inspirira Zeusova xenia (gostoprimstvo)".

Grčka je vrlo uspješno upravljala pandemijom te je koronavirus potvrđen kod samo 2850 osoba, uz 166 smrtnih slučajeva.

- Pobijedit ćemo u ekonomskom ratu, kao što smo pobijedili u zdravstvenoj bitci - istaknuo je Micotakis.

Kako bi potaknula turizam, Grčka privremeno smanjuje PDV na sav prijevoz - letove, putovanja autobusom i vlakom - s 24 posto na 13 posto, dodao je premijer.

Grčka je najavila da će omogućiti turistima test na koronavirus, ali zasad nisu jasni detalji te ideje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2023 00:54