OTOČNA DRŽAVA TUŽI MEĐUNARODNU ORGANIZACIJU

Haiti: UN je kriv za smrt 8000 oboljelih od kolere

Haiti je siromašna i nesretna zemlja koju je 2010. pogodio razoran potres . U pomoć su stigle UN-ove snage koje su se pridružile već postojećoj misiji UN-a.

Među njima je bio i jedan Nepalac zaražen kolerom. Zbog loše izvedenog toaleta u UN-ovu kampu nedaleko od glavnoga grada Port-au-Princea zaražena je voda stigla do rijeke Meye, a odatle u sve glavne riječne tokove.

Analiza genoma

Dosad je kolerom zaraženo 600.000 Haićana, a oko 8000 ih je umrlo.

Analizom genoma bakterije kolere utvrđeno je da je identičan onome iz Nepala, zemlje u kojoj je kolera raširena. U Haitiju do listopada 2010. nije bilo slučaja kolere dulje od stotinu godina, a otad tamo bjesni zaraza s većim brojem žrtava nego na cijelom afričkom kontinentu.

Kada bakterija kolere jednom uđe u vodovodni sustav, teško je se riješiti, posebno u zemljama poput Haitija gdje kanalizacijska mreža jedva da postoji. Odvjetnici žrtava u studenome su podigli tužbu protiv UN-a, no UN se pozvao na imunitet. To nije prvi put da se UN poziva na imunitet, ali je prvi put riječ o tolikom broju žrtava, prenosi britanski Guardian.

Glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon, nazvao je jučer predsjednika Haitija Michela Martellyja kako bi ga obavijestio da UN i službeno odbija zahtjeve za odštetu žrtava epidemije kolere, pozivajući se na imunitet kakav uživaju UN-ove snage svugdje u svijetu.

Prihvaćaju i odbijaju

Odvjetnici žrtava u studenome 2011. tužili su UN pred sudom u New Yorku gdje je sjedište međunarodne organizacije. Žrtve traže 100.000 dolara za svakog preminulog i 50.000 za svakog oboljelog .

UN prihvaća da su loši sanitarni uvjeti u njihovim barakama mogli biti izvor zaraze, ali istodobno odbija prihvatiti odgovornost za zarazu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:44