VIRUS U BIJELOJ KUĆI

I doktor Fauci morao u karantenu zbog zaraženih oko Donalda Trumpa

Anthony Fauci
 AFP

Glavni američki epidemiolog Anthony Fauci započet će ‘’modificiranu karantenu od 14 dana nakon što se ispostavilo da je bio u kontaktu niskog rizika s osobljem Bijele kuće koje je pozitivno testirano na koronavirus, prenio je CNN. Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i član radne skupne za koronavirus Bijele kuće, postao je znanstveno lice američkog nacionalnog stožera za borbu protiv Covida-19.

‘’Modificirana karantena’’ znači da će Fauci raditi od kuće dva tjedna i odlaziti u ured neprekidno noseći masku. Rekao je da će moći otići u svoj ured u Nacionalnom zavodu za zdravlje, gdje se nalazi samo on, svakodnevno će se testirati, a svi dosadašnji testovi bili su negativni. Budući da je njegov kontakt bio niskog rizika od zaraze, on nije bio u neposrednoj blizini osobe s pozitivnim testom na koronavirus. Zaposlenik Bijele kuće s kojim je Fauci bio u kontaktu nije identificiran.

Katie Miller

U petak je koronavirus potvrđen kod sobara američkog potpredsjednika Mikea Pencea. Međutim, Penceova glasnogovornica Katie Miller u petak je također bila pozitivna na testiranju na koronavirus. Poznato je da je često sudjelovala na sastancima radne skupine za koronavirus Bijele kuće. Ujedno, supruga je Trumpova savjetnika Stephena Millera. Katie Miller stalno je u kontaktu s potpredsjednikom Penceom, koji je svakodnevni bliski kontakt Trumpa, javlja CNN.

Trump je rekao da je imao malo kontakta sa zaraženima. Bijela kuća je objavila da su Trumpovi testovi negativni i da je predsjednik dobrog zdravlja.

U kontaktu s Miller bio je direktor Američke agencije za lijekove (FDA), 60-godišnji Stephen Hahn, koji će zbog toga provesti nekoliko tjedana u samoizolaciji, rekao je glasnogovornik FDA za Reuters. Direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), 68-godišnji Robert Redfield, “radit će na daljinu sljedeća dva tjedna” nakon “kontakta niskog rizika” u srijedu sa zaraženim u Bijeloj kući, objavio je u subotu Washington Post.

Sva trojica dužnosnika trebaju sutra svjedočiti pred odborom Senata koji prati mjere saveznih država o ponovnom otvaranju tvrtki i škola zatvorenih u borbi protiv širenja vrlo zaraznog virusa. Potvrđeno je da će Refield i Hahn prisustvovati putem videokonferencije, a Fauci će doći osobno noseći masku.

Lista osoblja Bijele kuće pozitivnog na koronavirus sve se više širi. Za osobnog asistenta Ivanke Trump u petak je također potvrđeno da je pozitivan. Pomoćnik već tjednima nije bio u blizini Ivanke Trump, a ona i njezin suprug Jared Kushner, ujedno i viši savjetnik predsjednika, negativni su na Covid-19.

Jedanaest članova tajne službe SAD-a nedavno je imalo pozitivan test na koronavirus, a njih 23 oporavilo se od bolesti. Prema podacima amerčkog ministarstva unutarnje sigurnosti koje je objavio Yahoo News, oko 60 zaposlenika agencije koja se brine o zaštiti predsjednika Trumpa i drugih visokih vladinih dužnosnika sada je u izolaciji. Trenutno aktivni slučajevi prijavljeni su od četvrtka. Nije poznato je li bilo koji od zaraženih bio u bliskom kontaktu s Penceom i Trumpom. No, agencija je odbila reći jesu li oni koji su testirani pozitivno radili u Bijeloj kući, a njihova glasnogovornica Justine Whelan rekla je da služba štiti predsjednika, potpredsjednika i posjete svjetskih vođa prateći smjernice centra za kontrolu bolesti.

A maske?

A CDC preporučuje da Amerikanci stoje najmanje na dva metara udaljeni jedan od drugoga, da izbjegavaju velika okupljanja i nose maske. Slučajevi su nagnali Bijelu kuću da poduzme rigoroznije mjere kontrole u sprečavanju širenja koronavirusa, što do sada nije bio slučaj. U uredima Bijele kuće nema mnogo djelatnika koji nose maske, a i sam predsjednik od početka borbe protiv pandemije odbija ju nositi.

Šef osoblja Bijele kuće Mark Meadows rekao je da uprava pojačava napore na ublažavanju koje su već preporučili stručnjaci za javno zdravstvo i poduzima druge nespecifične mjere opreza kako bi osigurala sigurnost predsjednika. Meadows je rekao da je Bijela kuća vjerojatno najsigurnije mjesto na koje se može doći, ali razmatra daljnje korake kako bi Trump i Pence bili sigurni. Bijela kuća zahtijeva svakodnevne provjere temperature svakoga tko uđe u kompleks i potiče socijalno distanciranje među onima koji rade u zgradi.

Uprava je također naredila redovito čišćenje svih radnih prostora. Trump je rekao da će se neki zaposlenici koji usko surađuju s njim sada testirati svakodnevno. Pence je u četvrtak novinarima rekao da će i on i Trump sada biti testirani svakodnevno.

Što najesen

Fauci je u posljednjem intervjuu izjavio da je najviše zabrinut zbog toga što će SAD ove jeseni i zime biti podvrgnut testu drugog vala Covida-19 ako zemlja do ljeta ne priguši stopu zaraze. “Mislim da nema šanse da ovaj virus nestane. On će kružiti i ako mu se pruži prilika, ponovno će se pojaviti”, izjavio je za National Geographic i potvrdio svoje stajalište da virus nije laboratorijski proizveden. Fauci kaže da bi se SAD ovog ljeta trebao usredotočiti na pravilno jačanje nacionalnog zdravstvenog sustava, osiguravajući dostupnost bolničkih kreveta, ventilatora, testova i zaštitne opreme za zdravstvene radnike. U travnju je SAD bio svjedok 20.000 do 30.000 novih slučajeva dnevno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:36