LIKVIDACIJA ATOMSKOG ŠEFA

Iran o Mossadovoj operaciji pojma nije imao: ‘Da je nakon brijanja koristio mirisnu vodicu, naši bi agenti mirisali po njoj‘

Operacija je osramotila tajne službe Islamske Republike jer je trajala osam mjeseci, a da oni o njoj nisu ništa znali
Mjesto ubojstva Mohsena Fakhrizadeha
 AFP

Iran je započeo proizvodnju metalnog urana, kršeći sporazum iz 2015. godine. Ovo je u srijedu objavio The Wall Street Journal pozivajući se na Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA). Metalni uranij može se koristiti za stvaranje jezgre nuklearnog oružja, a Iran tvrdi da ga proizvodi u istraživačke svrhe.

Iranski nuklearni program i dalje je jedan od ključnih globalnih problema s velikom razinom rizika budući da je Izrael izuzetno zabrinut zbog mogućnosti da Teheran postane nuklearna sila jer ga smatra prijetnjom svojoj opstojnosti. I pripravan je poduzeti sve što je potrebno kako bi onemogućio Iran da se dokopa nuklearne bombe.

“Poznati iranski nuklearni znanstvenik Mohsen Fakhrizadeh ubijen je u blizini Teherana, objavili su iranski mediji”, a prenio jutarnji.hr krajem studenog prošle godine. Ovo je ubojstvo izazvalo veliki interes budući da Iran nije uspio detektirati kako je ugledni znanstvenik ubijen. Na kraju je zaključeno da je ubijen automatskim oružjem koje je bilo satelitski upravljano.

“Da je nakon brijanja koristio mirisnu vodicu, mi bismo mirisali po njoj”, riječi su jednog od navodnih sudionika u zahtjevnoj operaciji likvidacije Mohsena Fakhrizadeha. The Jewish Chronicle, najstarije židovske novine koje bez prestanka izlaze od 1841. godine u Londonu, objavio je opsežan tekst u kojem tvrdi da je riječ o akciji izraelske tajne službe Mossad. Reuters i The Times of Israel tvrde kako nisu mogli neovisno potvrditi navode u tekstu. Uzevši u obzir trenutnu političku situaciju na Bliskom istoku, Izrael koji ide prema izborima i Iran koji je u teškoj ekonomskoj i javnozdravstvenoj krizi, može se ipak procijeniti da je izgledno riječ o vjerodostojnom materijalu kojim određeni krugovi vlade u Jeruzalemu žele utjecati i na razmišljanje nove američke administracije.

Priča počinje 2018. godine kad je, što je višestruko potvrđeno, skupina agenata Mossada prodrla u tajni arhiv iranskog nuklearnog programa i došla u posjed izuzetno vrijednih obavještajnih informacija koje su neupitno dokazivale da Teheran napreduje u operaciji stvaranje nuklearnog oružja te da je ključna osoba iza tog tajnog programa upravo Fakhrizadeh. I tada je - od ovog trenutka sve u tekstu ostaje u okviru navodno, kako prenosi The Jewish Chronicle - donesena odluka da “Fakhrizadeh mora otići”, što u izraelskom špijunskom slengu označava likvidaciju.

“Fakhrizadeh je bio otac svega što smo pronašli u arhivi. Sve je bilo pod njegovim zapovjedništvom, od znanosti i tajnih mjesta do osoblja i know-howa. Vodio je operaciju kojom to treba sakriti od svih. Od tog trenutka bilo je samo pitanje vremena.” Tako priča izvor The Jewish Chroniclea.

Operacija je pokrenuta u ožujku prošle godine kad je 20 Mossadovih agenata otišlo u Iran koji je bio poharan prvim valom pandemije te su stupili u kontakt s lokalnim suradnicima. I tada kreće do u tančine isplanirana operacija nadzora tijekom koje je Fakhrizadeh, ne znajući, bio pod budnim okom agenata izraelske tajne službe. Koji bi i mirisali po njegovoj vodici nakon brijanja da ju je koristio.

Usporedo je tekla operacija dostave posebnog oružja koje je upotrebljeno za likvidaciju. Taj je sklop bio težak jednu tonu, a u Iran je prokrijumčaren u dijelovima i zatim montiran. Prema izvorima židovskog tjednika, riječ je o automatskom oružju, ali njime nije bilo upravljano satelitski već su to radili agenti na terenu (iranski su izvori bili priznali da je napad izveden daljinski upravljanim oružjem). I, što posebno ističu izvori, riječ je o izuzetno preciznom oružju koje je bilo postavljeno na kamionet uz cestu kojom je iranski znanstvenik svakog petka putovao iz Teherana u Absard, gdje je imao vilu. Fakhrizadeh je bio u automobilu sa suprugom i šefom svoje sigurnosti. Ukupno je znanstvenika čuvalo 12 pripadnika službe sigurnosti. Kad je njegov automobil došao do točke koju su agenti Mossada utvrdili, trebalo je samo pritisnuti dugme i hiperprecizno oružje je zapucalo. I potvrdilo svoj epitet: ispalilo je 13 metaka koji su pogodili samo Fakhrizadeha. Njegova žena, koja je sjedila do njega, ostala je neozlijeđena. Tvrde i da su netočne iranske tvrdnje da je s četiri metka pogođen šef osiguranja. Napomena: Izrael je poznat po nastojanju da u napadima izbjegne civilne žrtve i lider je u preciznom gađanju meta. I tijekom oružanih sukoba s Hamasom u pojasu Gaze stanovnici zgrade u kojoj bi se nalazili vojni ciljevi dobili bi neposredno prije napada poruku da odmah napuste stanove.

Sklop automatskog oružja imao je jedan dodatak - bombu. Koja je aktivirana nakon što je Fakhrizadeh ubijen. Kamionet je bio dovoljno daleko da ne ozlijedi nikoga iz pratnje, ali je snažna eksplozija izazvala dodatnu pomutnju na terenu i otvorila prostor agentima da neopaženo pobjegnu s prve linije. Izvor The Jewish Chroniclea tvrdi da su svi agenti uspjeli napustiti Iran. Čije službe nisu uspjele detektirati niti jednu osobu povezanu s akcijom niti ključne detalje operacije. “Režim je bio ponižen i devastiran. Čak je i Mossad bio iznenađen tako snažnim učinkom”, navodi izvor tjednika. I dodaje da je SAD za operaciju doznao u posljednji čas, ali bez detalja, s vrlo malo informacija. “Bilo je to kao mjerenje topline vode”, navodi neimenovani izvor. Tvrdi da je isto tako Washington izvijestio Jeruzalem o akciji ubojstva bivšeg čelnika elitnih snaga Iranske revolucionarne garde Qasema Soleimanija.

Reuters podsjeća da su iranski mediji objavili da je Fakhrizadeh umro u bolnici nakon što su ga naoružani atentatori ubili iz automobila. Ubrzo nakon njegove smrti Iran je upro prst u Izrael, a ministar vanjskih poslova Javad Zarif na Twitteru je pisao o "ozbiljnim naznakama izraelske uloge".

Moja je procjena da se tekstu u velikoj mjeri može vjerovati jer u njemu nije iznesen niti jedan podatak koji bi mogao navesti iranske službe da otkriju dodatne detalje operacije. U tekstu smo saznali samo kad je operacija počela, koliko je bilo agenata, kako je izgledalo oružje i da je imalo sustav samouništavanja. S druge strane, tekst je poguban po iranske tajne službe jer naglašava da nisu uspjeli saznati niti podatka o višemjesečnoj operaciji u svojoj zemlji. Osim toga, tekst donosi određene poene premijeru Benjaminu Netanyahuu prije novih parlamentarnih izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:14