OPASNI EKSTREMISTI

ISIS opet diže glavu, imaju i novi ‘centar‘, dokumenti Pentagona: ‘Planiraju napade po Europi...‘

IS razvija ‘troškovno prikladne modele za vanjske operacije‘ koji se temelje na stranom financiranju i širokim infrastrukturnim mrežama

Pripadnici IS-a pokušavaju doći do stručnjaka i materijala koji bi im pomogli da se dočepaju kemijskog oružja i dronova

 AL-FURQAN MEDIA/AFP

Islamska država, pomalo zaboravljena teroristička organizacija, planira nove napade. Niti dvije godine od povlačenja američke vojske iz Afganistana, u povjerljivim dokumentima Pentagona upozorava se da je Afganistan postao "značajan koordinacijski centar" za tu izuzetno krvoločnu ekstremističku skupinu te da njezini pripadnici planiraju nove napade po Europi i Aziji, a jako bi željeli udariti i Sjedinjene Države.

Američki dnevnik Washington Post došao je, navodi, do tih informacija na temelju tajnih dokumenata američkog ministarstva obrane koji su objavljeni na Discordu, platformi za razmjenu poruka, a otkrivaju specifične pokušaje planiranja napada na veleposlanstva, crkve, poslovne centre i Svjetsko prvenstvo u nogometu prošlog ljeta u Kataru.

Dužnosnici Pentagona imali su saznanja o devet takvih urota u prosincu prošle godine, koje su kovali IS-ovi zapovjednici u Afganistanu, a do veljače ove godine broj planova narastao je na 15.

U izvješću se navodi da "IS razvija troškovno prikladne modele za vanjske operacije" koji se temelje na stranom financiranju i širokim infrastrukturnim mrežama. Informacije o događajima u Afganistanu samo su jedan dio kompleksne i rastuće prijetnje sigurnosti koja se opisuje u dokumentu, piše The Post. Izvješće otkriva da se pripadnici spomenute islamističke skupine trude doći do stručnjaka i materijala koji bi im pomogli da se dočepaju kemijskog oružja i dronova. Također, iz dokumenata na Discordu otkriva se i da je postojao plan za otmicu iračkih diplomata u Belgiji ili Francuskoj koji bi bili iskorišteni za puštanje oko 4000 zatvorenih militanata.

Donoseći priču, Washington Post je najavio da će nova otkrića stvoriti novu veliku glavobolju za administraciju predsjednika Joe Bidena, koji je dao zeleno svjetlo za povlačenje, iako je u stvari riječ o poštivanju dogovora koji je administracija republikanskog predsjednika Donalda Trumpa postigla s talibanima prije isteka svojeg mandata. Operacija povlačenja američkih vojnika bila je jako kritizirana ne samo zato što je bombaš samoubojica iz, koliko se zna, skupine Islamska država uspio napraviti masakr raznijevši se u zračnoj luci među ljudima koji su čekali da pobjegnu iz zemlje. Naime, koji dan kasnije američke su snage sebi zabile veliki autogol kada su, misleći da napadaju militante, usmrtile 10 civila u loše organiziranom zračnom napadu.

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnosti Adrienne Watson u priopćenju je komentirala nove informacije, navodeći da SAD "i dalje ima kapacitete potrebne za uklanjanje terorista s bojišta i bez vojnog prisustva na tom području". Američke protuterorističke operacije organizirane su tako da u budućnosti odgovaraju na potrebe u cijelom svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:53