POČETAK KRAJA AGONIJE

Jedan od najgušće naseljenih gradova na svijetu dobio prvu podzemnu željeznicu: Sate su gubili čekajući...

U gradu se svaki dan zbog prometnih gužvi izgubi oko 3,2 milijuna radnih sati

Premijerka Bangladeša Sheikh Hasina u metrou

 Sazzad Hossain/Afp

Bangladeš je u srijedu otvorio prvi dio svoje nove podzemne željezničke mreže kojom će ublažiti prometne gužve koje svaki dan oduzimaju milijune sati radnicima u prijestolnici Daki, jednom od najgušće naseljenih gradova na svijetu.

Premijerka Šeik Hasina u srijedu je svečano otvorila 11,73 kilometara dugu dionicu željezničkog sustava koji će javnosti postati dostupan u četvrtak. Iduće godine mreža bi se trebala proširiti za 9,53 kilometra.

Premijerka je novim vlakom putovala od sjeverne stanice Diabari do Agargaone koja se nalazi u blizini njezinog ureda.

Bangladeš je započeo izgradnju 21,26 kilometara duge mreže kako bi povezao sjevernu četvrt Uttara sa središnjim komercijalnim okrugom Motijheel. Projekt je koštao oko 3,15 milijardi dolara, a djelomičnu financijsku i tehnološku potporu dala je vlada Japana.

Vlasti planiraju još pet linija, podzemnih i nadzemnih, kako bi se do 2035. povezali i ostali dijelovi Dake i predgrađa.

U planu je više od 61 kilometara podzemnih i gotovo 68 kilometara nadzemnih kolosijeka.

Glavni grad Bangladeša, u kojem danas živi više od 20 milijuna ljudi, poznat je po ogromnom prometnim gužvama. Prosječna brzina vožnje u gradu se 2018. usporila se na 7 kilometara na sat, s 21 koliko je iznosila 1980., stoji u podacima Svjetske banke.

Banka kaže da se u gradu svaki dan zbog prometnih gužvi izgubi oko 3,2 milijuna radnih sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:35