BERLIN VS. RIM

‘Jedna era se bliži kraju‘: Poruka njemačkog ministra nije dobro sjela talijanskoj ministrici, jedva se suzdržala...

Lauterbach je doveo u pitanje budućnost Italije kao destinacije za odmor zbog velikih vrućina s kojima se suočavaju turisti

Tvit njemačkog ministra zdravstva; Talijanska ministrica Daniela Santanchè

 Profimedia; Screenshot Twitter

Talijanska ministrica turizma Daniela Santanchè promptno je i s jedva prikrivenom nervozom odgovorila njemačkom ministru zdravstva Karlu Lauterbachu, koji je u svom tvitu izrazio sumnju u održivost turizma u Italiji u promijenjenim klimatskim uvjetima.

Po dolasku u sjeverni talijanski grad Bolognu, Lauterbach je doveo u pitanje budućnost Italije kao destinacije za odmor zbog velikih vrućina s kojima se suočavaju turisti.

Italija i druge zemlje južne Europe trenutačno se bore s rekordnim temperaturama, što je natjeralo dužnosnike da izdaju upozorenja, zatvore glavne turističke atrakcije i pruže pomoć ugroženima.

"Toplinski val je ovdje spektakularan. Ako se ovako nastavi, ova odredišta za odmor dugoročno neće imati budućnost. Klimatske promjene uništavaju južnu Europu i jedna se era bliži kraju", objavio je Lauterbach na Twitteru uz kartu njemačke klimatske inicijative Helmholtz.

Rim je brzo reagirao, a Santanchè je rekla da se Italija i dalje raduje što će ponovno dočekati Lauterbacha kao turista.

"Htjela bih zahvaliti njemačkom ministru zdravstva što je odabrao Italiju kao svoju destinaciju, koja je uostalom uvijek bila omiljena destinacija za odmor njegovih sunarodnjaka", rekla je ona u izjavi.

Dodala je kako su ljudi u Italiji svjesni klimatskih promjena, koje ne pogađaju samo južnu Europu nego cijeli planet.

"Sigurni smo da će Nijemci nastaviti sve više cijeniti talijanske praznike", dodala je.

Turizam u Italiji ove godine doživljava procvat jer se posjetitelji vraćaju na razine putovanja bilježene prije pandemije. Malo je smještaja jeftino, a očekuje se turistički rekordno ljeto.

Italija je, uz Austriju, u Njemačkoj bila 2022. godine omiljeno odredište za odmor, pokazuju podaci Saveznog ureda za statistiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:08