SVJETSKI POPIS

JOŠ JEDAN HRVATSKI PROJEKT NA POPISU UNESCO-ve NEMATERIJALNE KULTURNE BAŠTINE Uvršteno i belgijsko pivo, indijska joga i kubanski ples

 iStock

Proizvodnja piva u Belgiji, koja se može pohvaliti s gotovo 1500 različitih vrsta piva, kubanska rumba i indijska joga uvršteni su nedavno na svjetski popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, objavio je UNESCO.

Na svjetski popis nematerijalne kulturne baštine na kongresu UNESCO-a u Adis Abebi prošli su tjedan upisana 33 razna kulturna dobra iz cijelog svijeta, uključujući dominikanski ples merenge, drevnu egipatsku borilačku igru sa štapovima tahtib, svjetsku sokolarsku tradiciju koju je kandidiralo više arapskih, azijskih i europskih zemlja, tradicionalne tapiserije iz Rumunjske i Moldavije te lutkarsko kazalište iz Slovačke i Češke.

Na popis su uvrštene i proslave Nove godine 21. ožujka (Nowruz) te tradicionalna priprema beskvasnog kruha u nekoliko zemalja središnje Azije.

Iz Hrvatske je ovom prigodom na popis uvršten projekt Ekomuzej "Batana" iz Rovinja, posvećen batani, barci ravnog dna. Hrvatska tako sada na tom popisu ima 14 dobara, od čipkarstva i Feste svetog Vlaha do Sinjske alke, bećarca, klapskog pjevanja i mediteranske prehrane.

Na popis je prvi put uvrštena i Slovenija liturgijskom dramom Pasija iz Škofje Loke.

Popis nematerijalnog kulturnog naslijeđa uspostavljen je prije deset godina kako bi se promijenio koncept svjetske baštine, koja je dotad manje-više bila ograničena na materijalna dobra, odnosno europske dvorce i slike, i omogućilo se da se na popisu nađu i zemlje koje se nisu izražavale arhitektonski nego raznim kulturnim tradicijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:40