BURNE REAKCIJE ZBOG PRESUDE GOTOVINI I MARKAČU

JOŠ UVIJEK BIJESAN Vuk Jeremić: 'O Haaškom sudu raspravljat ćemo u Generalnoj skupštini UN-a!'

 AP

BEOGRAD - Oslobađajuća presuda hrvatskim generalima veliki je udarac ugledu UN-a, tvrdi Vuk Jeremić, koji je za travanj najavio javnu raspravu u Generalnoj skupštini UN-a.

Smatra kako je potrebno razgovarati o ulozi međunarodnih 'ad hoc' sudova u ostvarivanju pravde i pomirenja između naroda .

- Smatram da puno razumijevanje rada Haškog suda i njegovih posljedica mora biti dostupno širokoj međunarodnoj javnosti, kako bi se omogućilo da povijest o tome donese konačni sud, i kako se više nikada i nigdje ne bi dogodilo da zlodjelo bude amnestirano i proglašeno za vrijednost, rekao je Jeremić.

Srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izabran za predsjednika Opće skupštine Ujedinjenih naroda

Uzimajući u obzir da su upravo UN bile osnivač takvih sudova, smatra kako je prirodno da se tamo raspravlja o njihovom učinku.

- Moje osobno mišljenje je da je odlukom Žalbenog veća Haškog tribunala nanesen udarac ugledu Ujedinjenih naroda, ali dozvoljavam mogućnost da sam, kao pripadnik naroda čije je protjerivanje iz domova ovim činom legalizirano, po ovom pitanju donekle subjektivan, zaključio je Jeremić.

Debatu o haškom sudu će, najavljuje, otvoriti za široku javnost, i u njoj dozvoliti sudjelovanje ne samo državama, već i akademskoj zajednici, istaknutim pojedincima i građanskim udrugama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:25