POSLOVNI GENIJALAC

KAKO JE ANONIMNI ŠVICARAC POSTAO MILIJARDER Otišao u Kaliforniju zbog surfanja, a ideja o start-up tvrtki pala mu je na pamet dok je 'krotio' valove

 
Guillaume Pousaz
 Screenshot

Guillaume Pousaz (37) prošli tjedan postao je milijarder i danas slovi kao jedan od najbogatijih Švicaraca, iako je donedavno u vlastitoj domovini bio potpuni anonimac.

Pitate se kako? Jednostavno se u pravo vrijeme našao na pravome mjestu!

Naime, Pousaz se poslije završena studija u Lausannei zaposlio u kalifornijskoj tvrtki specijaliziranoj za obradu platnih naloga, a jedini razlog za njegovo preseljenje u Sjedinjene Američke Države bila je - njegova silna želja za životom na moru.

Ovaj Švicarac strastveni je zaljubljenik u surfanje, a poslovna ideja koja mu je promijenila život pala mu je na pamet upravo dok je "krotio" valove.

Naime, u SAD-u je 2012. osnovao start-up tvrtku Checkout.com, koja se bavi obradom transakcija između Mastercarda ili Apple Paya s jedne strane i platformi kao što su Deliveroo (za naručivanje hrane), Samsung ili Easyjet s druge strane, piše Blick.

S obzirom da se danas ogroman broj transakcija obavlja putem pametnih telefona, a Pousaz za svaku naplatu dobiva i mini-proviziju, nije ni čudo što je njegova tvrtka prošli tjedan objavila kako je u prvom krugu tzv. start-up financiranja prikupila vrtoglavih 230 milijuna dolara, čime je vrijednost tvrtke prešla milijardu dolara.

Financial Times napisao je da "novopečeni" švicarski milijarder, koji sa suprugom i djecom trenutačno živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, spomenuti novac ipak nema na svom bankovnom računu, već ga posjeduje kao vlastiti udio u start-up tvrtki Checkout.com.

Inače, sjedište Pousazove kompanije, koja ima 345 zaposlenika, nalazi se u Londonu, dok su osam drugih podružnica raspršene diljem svijeta.

Samo tijekom 2017. godine Checkout.com ostvario je prihode od 46,8 milijuna dolara, što je 56 posto više nego u 2016.

- Moja poslovna misija je rast od 50 posto u svakoj od narednih deset godina. Ako želite više, bit ćete kažnjeni - zaključio je Guillaume Pousaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:59