‘MI NISMO SAVEZNICI‘

Kineska pljuska Putinu: ‘Znate onu izjavu o našem prijateljstvu s Rusijom bez granica? Došlo je do velikog nesporazuma‘

"Ta formulacija predstavlja nerazumijevanje kinesko-ruskih odnosa. Ti odnosi nisu savezništvo"

Xi Jinping i Vladimir Putin (arhivska fotografija)

 Olga Maltseva/Afp/Profimedia/Olga Maltseva/Afp/Profimedia

Sa Sigurnosnog foruma Instituta u Aspenu u američkoj saveznoj državi Colorado najveći je odjek imao istup direktora CIA-e Williama Burnsa koji je opširno govorio o američko-ruskim odnosima i Vladimiru Putinu osobno, ali gotovo ispod radara je prošlo intrigantno izlaganje kineskog veleposlanika u SAD-u Qina Ganga koji se prilično nedvosmisleno ogradio od zajedničkih zaključaka kineskog i ruskog predsjednika nakon sastanka u Pekingu uoči ruske invazije na Ukrajinu.

Podsjetimo, kineski čelnik Xi Jinping i Putin su u zajedničkom priopćenju nakon spomenutog sastanka, održanog 4. veljače, naveli da "prijateljstvo između dviju država nema granica i kako nema područja u kojem između njih nije moguća suradnja". Ambasador Qin je upravo tu formulaciju iz famoznog priopćenja naveo u Aspenu dok je uzvanike nastojao uvjeriti da je došlo do velikog "nesporazuma" u pogledu kinesko-ruskih odnosa u jeku ruskog rata protiv Ukrajine.

- Ta formulacija predstavlja nerazumijevanje kinesko-ruskih odnosa. Ti odnosi nisu savezništvo, rekao je veleposlanik, kako prenosi Politico.

image

Qin Gang

Photo by Wang Ying/XINHUA/Xinhua via AFP

On je dodao kako Kina nije zainteresirana za "konfrontaciju" te istaknuo kako njegova zemlja s Rusijom dijeli "odbacivanje hladnoratovskog mentaliteta". U nastavku svojeg izlaganja ipak je odbio ruski upad u Ukrajinu nazvati invazijom, već je konflikt uporno nazivao "krizom".

Ovaj njegov istup stiže u trenutku kada Peking hoda po rubu u pogledu ruskog napada na Ukrajinu: odbio je osuditi Moskvu i nastavio trgovati s njom čime je dodatno zakomplicirao svoje odnose sa Sjedinjenim Državama što je početkom srpnja svom kineskom kolegi Wangu Yiju rekao američki državni tajnik Antony Blinken. Wang je Blinkenu tada uzvratio da je za teškoće u odnosima ponajprije kriva američka strana, a to je u Aspenu ponovio i veleposlanik Qin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2023 17:30