OPASNO?

Kinezi u svemiru izbacili misteriozni objekt, stručnjaci imaju teoriju o čemu se točno radi

Američke svemirske snage u početku su pratile objekt u blizini svemirske letjelice

Ilustrativna fotografija

 Xinhua/Eyevine/Profimedia/Xinhua/eyevine/profimedia

Kineska letejelica izbacila je misteriozni objekt u Zemljinu orbitu, što je potaknulo nagađanja o njegovoj prirodi, prenosi Daily Beast. Raketom Long March 2F u kolovozu je lansirana svemirska letjelica, a u orbiti se zadržala oko tri mjeseca. Njena putanja usko je povezana s izbačenim korisnim teretom.

Američke svemirske snage u početku su pratile objekt u blizini svemirske letjelice. Nakon toga je baza podataka o orbitalnim objektima, Space-Track.org, zabilježila unos za njega 21. listopada. Podrijetlo objekta još uvijek nije poznato, a Kina se i dalje nije očitovala.

Jonathan McDowell, astronom sa Sveučilišta Harvard, spekulirao je na Twitteru da bi to mogao biti servisni modul, koji je prije sadržavao gorivo ili zalihe za letjelicu. - Sad je to smeće koje će se zapaliti u Zemljinoj atmosferi. To znači da je i sama letjelica spremna za izlazak iz orbite i povratak na Zemlju, napisao je.

Moguće je da je objekt neka vrsta satelita za praćenje misije svemirske letjelice ili služi za neku drugu svrhu. Postoji i mala vjerojatnost, ali nije nemoguće, da je objekt protusatelitsko oružje ili neka druga opasna naprava - što pokazuje da je Kina spremna sudjelovati u svemirskom ratovanju.

O čemu god da se radi, ovaj događaj samo povećava misterij i enigmu kineskog svemirskog programa koji je Peking držao u strogoj tajnosti od prvog lansiranja 2020. godine. Dok je ta misija trajala samo dva dana, ova najnovija traje više od 90 dana. Drugo lansiranje također je bilo iznenađujuće jer je Kina samo rekla da lansira klasificirani korisni teret za koji je kasnije otkriveno da je test svemirske letjelice za višekratnu upotrebu.

I dalje se malo zna o tome što bi satelit mogao biti i o kakvoj se svemirskoj letjelici radi. Sigurno je samo da je odlučnost Kine da svoje projekte letenja u svemir nadgleda iz blizine, što je jasan pokazatelj da svemir shvaća ozbiljno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 08:16