BURNE REAKCIJE

Liječnici kritizirali vladu Srbije zbog bizarne nove korona mjere: ‘Ovo je masovno ubojstvo!‘

‘Situacija je tragična, užasna, katastrofalna. Imate svaki dan skoro 8.000 zaraženih. Ta brojka nikako bitnije ne pada‘
Arhivska fotografija
 Oliver Bunic/AFP

Covid propusnice u Srbiji uvedene su kasno i pogrešno jer bi trebale važiti 24 sata, a ne samo od 22 navečer, upozoravaju stručnjaci kritizirajući odluku Kriznog stožera i srbijanske vlade koja je stupila na snagu u subotu od 22 sata.

Srbija je 10. listopada premašila milijun registriranih zaraza od početka pandemije, a danima unazad bilježi po više od 50 umrlih i od šest do osam tisuća novozaraženih, dok je na covid odjelima više od 6.000 pacijenata, a po dvije-tri stotine ih je na respiratorima svakog dana.

"Situacija je tragična, užasna, katastrofalna. Imate svaki dan skoro 8.000 zaraženih. Ta brojka nikako bitnije ne pada. Oscilacije od par stotina ili tisuću novozaraženih ne znače ništa", upozorio je virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler u Jutarnjem programu RTS-a, nakon što je u subotu navečer poslije 22 sata počela kontrola covid propusnica u ugostiteljskim objektima.

Ilustrirajući tvrdnju da su ograničenja "suviše kratka" i "bez jasne strategije", Šekler je rekao kako takav vid covid propusnica "ne postoji nigdje u svijetu", te da je mjera obesmišljena činjenicom da necijepljeni gosti mogu nekontrolirano sjediti u restoranima, klubovima i kafićima do 22 sata, kad počinje provjera propusnica.

I epidemiolog Zoran Radovanović tvrdi da je uvođenje covid propusnica, na način na koji je to napravila vlast u Srbiji, "simbolična mjera koja neće utjecati na učestalost obolijevanja".

Radovanović je uvjeren da najveći dio populacije “nema predstavu koliko je tragično ono što se događa u ovom valu korone, dok vlast razmišlja kako će mjere utjecati na njezin rejting.

“Nije više u pitanju da li će se vlast ponašati državnički ili politikantski, ovo je pitanje masovnog ubojstva i koliko dugo će to dugo tolerirati”, rekao je Radovanović za N1.

Srbija je najviše umrlih od covida-19 registrirala 4. prosinca prošle godine, a 17. prosinca na respiratorima su bila 353 pacijenta, dok je koncem prosinca na bolničkom liječenju bilo više od 9.700 oboljelih.

Prema posljednjim podacima ministarstva zdravlja u subotu od koronavirusa umrlo je 60 oboljelih, a među 21.383 testa u laboratorijima je registrirano 6.748 novozaraženih. Na bolničkom liječenju jučer je bilo 6.726 pacijenata, od kojih 282 na respiratorima.

Od početka pandemije u Srbiji je zaraženo 1.092.476 osoba, a umrlo je 9.448, objavilo je ministarstvo zdravlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 02:32