MASAKR U PRAGU

‘Masovna ubojstva u školama se iz SAD-a sada poput bolesti šire Europom...‘

15 i 25 ozlijeđenih, od kojih 10 u životnoj opasnosti: crna je bilanca masovnog ubojstva u Pragu

David Kozak

 Češka Policija, Afp/

Petnaest mrtvih i 25 ozlijeđenih, od kojih deset u životnoj opasnosti: to je crna bilanca masovnog ubojstva u Pragu. Napadač na sveučilištu u Pragu u četvrtak je ubio 14 ljudi, a ubrzo nakon toga i sam je pronađen mrtav.

Još se istražuje je li riječ o samoubojstvu ili ga je upucala policija. Prve informacije o pucnjavi stigle su oko 15 sati, policija je došla na sveučilište u roku od 12 minuta.

Ubojica je 24-godišnji student na Karlovu sveučilištu u Pragu David Kozak. Studirao je povijest i europske studije, a magistrirao na temi iz povijesti Poljske. Kolege studenti opisali su ga kao introvertiranu osobu. Policija je samo objavila da je napadač 24-godišnji student Filozofskog fakulteta tog sveučilišta, ali nije imenovan jer nije ni službeno identificiran, zbog težine ozljeda.

image

Pražani ostavljaju svijeće i cvijeće ispred zgrade fakulteta na kojoj se dogodio masakr

Michal Cizek/Afp

Među ranjenima je troje stranih studenata, objavile su češke vlasti u petak. Identitet žrtava nije objavljen. Ministar Vít Rakušan rekao je da je policija u Pragu tijekom noći identificirala 13 ubijenih. Od ranjenih, trojica su stranci: dvojica iz Saudijske Arabije i jedan iz Nizozemske, rekao je ministar.

image

Pražani ostavljaju svijeće i cvijeće ispred zgrade fakulteta na kojoj se dogodio masakr

Michal Cizek/Afp

Krvoproliće se dogodilo u četvrtak u zgradi Odsjeka za filozofiju Karlova sveučilišta, a strijelac je bio 24-godišnji student, rekao je načelnik praške policije Martin Vondrášek. Načelnik je napadača opisao kao odličnog studenta bez kaznenog dosjea. Imao je velike količine oružja i streljiva.

Brzom intervencijom policije na sveučilištu u centru Praga spriječeno je mnogo veće krvoproliće. Policija ga povezuje s još tri smrti: njegov je otac pronađen mrtav u mjestu Hostouň. Prema riječima načelnika policije, sumnjaju da ga je ubio student. Vondrášek je izjavio kako vjeruju da je napadač ubio oca ranije u četvrtak u svom rodnom gradu Hostouňu te da je planirao i samoubojstvo.

Policija istražuje je li napadač povezan s dvostrukim ubojstvom počinjenim prije tjedan dana: osumnjičen je da je 15. prosinca ubio muškarca i njegovu dvomjesečnu kćer dok su šetali šumom na istočnoj periferiji Praga, rekao je Vondrášek. Na osnovi istraživanja napadačevih tragova na internetu šef policije Martin Vondrášek ustvrdio je da je počinitelj bio inspiriran sličnim slučajem u Rusiji ove jeseni.

Kako je, među ostalim, objavio njemački Bild, 24-godišnjak je u Telegram grupi komentirao zločin od 7. prosinca iz Brjanska u Rusiji gdje je 14-godišnjakinja pucala u učenike iz svog razreda: dvoje mrtvih i pet ranjenih. U dvoje mrtvih uračunata je i napadačica koja je izvršila samoubojstvo.

image

Konferencija za medije praške policije, 22.12.2023.

Radek Mica/Afp

Motiv napadača u Pragu nije jasan. Dužnosnici su rekli kako vjeruju da nije imao suučesnika. Kako je, među ostalima, izvijestio njemački Spiegel, 24-godišnjak je najavio zločin na svom profilu na društvenoj mreži Telegram. "Ovo će biti moj dnevnik o tome kako ću počiniti pucnjavu u školi", napisao je na ruskom. No, policija sumnja u vjerodostojnost te objave. Ne zna se je li taj Telegram račun uopće pripadao napadaču.

U Češkoj je za subotu 23. prosinca proglašena jednodnevna nacionalna žalost. Državna tužiteljica Lenka Bradáčová rekla je da bi obdukcija tijela trebala razjasniti je li se napadač sam ubio ili ga je ubila policija. Češki premijer Petr Fiala istaknuo je da nema dokaza o terorističkoj pozadini.

image
Michal Cizek/Afp
image
Michal Cizek/Afp

Češka je vlada u četvrtak kasno navečer u Pragu održala hitni sastanak kojemu je nazočio i predsjednik Petr Pavel koji je zbog toga prekinuo posjet Francuskoj kako bi se odmah vratio u Prag. Apelirao je da se tragedija ne koristi za preuranjeno kritiziranje policije ili širenje lažnih vijesti.

Iz SAD-a se školske pucnjave sada poput bolesti šire Europom, rekao je za CNN Jakob Weizman, danski student na Karlovu sveučilištu u Pragu. Weizman je u četvrtak polagao ispit kad je začuo pucnjeve i krike. Prva reakcija bila mu je šok. On i profesor zaključali su vrata sobe i zabarikadirali ih stolicama i stolovima.

Napadač iz Praga imao je dozvolu za oružje i legalno je posjedovao nekoliko komada oružja, rekao je šef češke policije Martin Vondrášek. Češka Republika ima relativno liberalne zakone o oružju. Za legalno posjedovanje oružja uvjet je položen stručni ispit za korištenje oružja, liječnički pregled i potvrda o nekažnjavanju.

Prema službenoj policijskoj statistici, više od 300.000 ljudi ima legalne dozvole za posjedovanje oružja. Od 2022. u Češkoj je službeno registrirano gotovo milijun komada oružja.

image
Michal Cizek/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:54