RESTRIKCIJE

Milano zatvorio fontane zbog suše, Jadran prodro desecima kilometara u korito Pada

Zbog nezapamćeno slabog dotoka Jadransko more se koritom Pada uvuklo dulje od pedesetak kilometara uzvodno. To je ondje upropastilo poljodjelstvo
 Piero Cruciatti/Afp/Profimedia/Piero Cruciatti/Afp/Profimedia

U Milanu je od danas do kraja rujna zatvorena voda u svim gradskim fontanama, kao i automatsko zalijevanje gradskih ukrasnih travnjaka.

To je najvidljivija ali ne i najvažnija posljedica jučerašnje odluke predsjednika Lombardije Attilija Fontane kojom je u toj najvećoj i najbogatijoj talijanskoj oblasti uvedeno izvanredno stanje zbog suše.

Suša je teško pogodila i susjedni Pijemont. Glavni gradovi tih dviju oblasti, Torino i Milano, smješteni su uz Pad, najveću i, u normalnim okolnostima, vodom najbogatiju talijansku rijeku. Još ju je tužnije vidjeti dalje nizvodno, gdje tvori granicu između Veneta na sjeveru te Emilije i Romagne na jugu. Zbog nezapamćeno slabog dotoka Jadransko more se koritom Pada uvuklo dulje od pedesetak kilometara uzvodno. To je ondje upropastilo poljodjelstvo koje se navodnjavalo izravno iz Pada, jer slano more škodi ondje gdje voda plodi.

U Milanu je iznimno voda ostavljena u fontanama i jezercima gdje ima flore i faune, nije obustavljeno navodnjavanje mladica stabala, a funkcioniraju i ulične česme, vodeći računa o ekstremnoj žezi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:27